Mathieu Cordang

     

Voornaam:   Mathieu
Achternaam:   Cordang
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   72 jaar
Geboortedatum:   06-12-1869
Overleden  24-03-1942
Plaats van overlijden  Swalmen (Limburg), Nederland

slider image slider image slider image

Voornaam:   Mathieu
Achternaam:   Cordang
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   72 jaar
Geboortedatum:   06-12-1869
Overleden  24-03-1942
Plaats van overlijden  Swalmen (Limburg), Nederland

 

 Bevoegdheden

Professional 1896-1900ReCordang: Mathieu Cordang kreeg als bijnaam 'ReCordang' nadat hij aan het eind van de 19de eeuw alle lange afstandsrecords, het werelduurrecord en het 24-uurs record met gangmaking op zijn naam had gebracht.

Le Vaillant: In Frankrijk werd hij ook wel 'Le Vaillant' ('De Onverschrokkene') genoemd.Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

In 1895 reed Cordang ook wel eens een wedstrijdje tegen de sneltrein met als traject Maastricht - Roermond. De trein moest 47 km afleggen over het spoor en Cordang had 49 km te gaan over de weg. Cordang zou Cordang niet zijn als hij dit niet had gewonnen; hij kwam nl. enkele minuten vóór de trein op de eindstreep aan!

Voordat Mathieu Cordang in 1896 tot het gilde van beroepsrenners toetrad, was hij matroos op de grote vaart. Op de piste behaalde hij alle wereldrecords tot een afstand van 1000 km. In de Bol d'Or te Parijs in 1900, een marathonwedstrijd van 24 uur, legde Cordang achter de gangmaker een afstand af van meer dan 950 km. Zijn gemiddelde kwam uit op net geen 40 km/u, voor die tijd toch echt een behoorlijke gang. In deze race versloeg hij Maurice Garin, die later de eerste Tour de France zou winnen. Maar ook op de weg was Mathieu Cordang een geducht tegenstander. In 1895 won hij de wedstrijd Utrecht-Leiden-Utrecht. Toen hij nog maar 4 km van de eindstreep was, kreeg hij materiaalpech, hij griste een tandem van een toeschouwer weg en werd alsnog winnaar. Cordang stierf in 1942 aan een longontsteking.

Mathieu Cordang kreeg als bijnaam 'ReCordang' nadat hij aan het eind van de 19de eeuw alle lange afstandsrecords, het werelduurrecord en het 24-uurs record met gangmaking op zijn naam had gebracht.
In Frankrijk werd hij ook wel 'Le Vaillant' ('De Onverschrokkene') genoemd.
Pierre Vossen

Fotoalbum Mathieu Cordang

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen