Uwe Ampler

       

Voornaam:   Uwe
Achternaam:   Ampler
Nationaliteit:  Duitsland
Geslacht:  
Leeftijd:   59 jaar
Geboortedatum:   11-08-1964

slider image slider image slider image

Voornaam:   Uwe
Achternaam:   Ampler
Nationaliteit:  Duitsland
Geslacht:  
Leeftijd:   59 jaar
Geboortedatum:   11-08-1964

 

 Bevoegdheden

Professional 1990-1993 1997-1999

is een zoon van Klaus Ampler
is de vader van Rick Ampler




Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

Ploegen



Memo(s)

Gedurende zijn carrière, die in 2000 als prof stopte, heeft de viervoudige winnaar van de Vredeskoers veel rechtszaken gespannen tegen Walter Godefroot, ploegleider bij Telekom. Die zou hem, volgens Ampler, verplicht hebben van doping te nemen. Al de rechtszaken verloor Uwe.

De voormalige Oost-Duitser heeft zijn 'Jerommekes-karkas' te danken aan enkele jaren zwemcarrière met onder meer Spartakiade-selecties.

Nadat Uwe Ampler in zijn eerste grote internationale ronde, de Vuelta a Espana, negende was geëindigd en beste neo-prof was, dachten velen dat Uwe een potentieel Tourwinnaar voor in de toekomst was. ,,Tussen de eerste tien finishen was ook mijn verwachting en die van ploegleider Jan Gisbers", zei Ampler. ,,Zonder moeite is dat nochtans niet gegaan. In het begin van de Vuelta had ik het behoorlijk lastig en na de tweede week was ik zelfs uit de top-twintig gezakt. In de slotweek keerde echter het tij."

DDR-bondscoach Wolfram Lindner: ,,Ik vermoed dat hij (Ampler) van ploegleider Gisbers de opdracht kreeg om zich tijdens de Ronde van Spanje te sparen. Maar ik blijf ervan overtuigd dat Uwe, na een eerste kennismaking dit seizoen, een kandidaat-Tourwinnaar is voor volgend jaar." Bij de ploeg van PDM beklaagde Ampler zich over de "Nederlandse mentaliteit" binnen de groep. Uwe wilde vertrekken, maar PDM wilde dat niet. Gevolg: problemen bij de transfer van Ampler naar Histor, waar hij Stephen Roche zou vervangen als rondekopman. Na een laatste overleg tussen de betrokken partijen werd de overeenkomst, dat Ampler voor de ploeg van Willy Teirlinck zou gaan rijden, in Berlijn onderschreven.

Tijdens de winterstage van het Histor-Team in Le Grand Bornand, op de flanken van de Col de la Colombière, zat het er echter al weer dik op. Tijdens een groepstraining op de fiets bleef Ampler op elke helling tien tot twintig meter achter het Histor-pelotonnetje bengelen.

Opzet: extra krachttraining. Een niet echt sociale houding waar enkele van zijn maats minder mee opgezet waren. ,,Precies alsof hij wil laten voelen dat hij veel sterker is dan wij", las je in sommige blikken. In 1990 sloot Ampler zijn debuutjaar bij de profs af met 288,5 punten, met een 75e plaats als gevolg.

,,De leerschool was iets lastiger dan verwacht", bekende hij. ,,Terreinkennis opdoen, nieuwe tegenstanders, een andere manier van koersen: het vergt zoveel van je concentratie dat je je minder op de wedstrijd zelf kan richten. Ondertussen ben ik toch negende geworden in de Vuelta. Toen ik na driekwart Tour met knieproblemen moest opgeven stond ik ook daar in de top-tien. Hoopgevend toch, vooral omdat ik in het hooggebergte - de Alpen waren een primeur voor mij - geen problemen kende. Dit jaar moet de top-tien in Parijs haalbaar zijn. Later misschien nog beter? En als ééndagsrenner moet ik in de Ardense klassiekers en op het WK-parcours van Stuttgart kunnen scoren."

In de winter van '90 werden onthullingen gedaan door 'Der Spiegel' over dopinggebruik bij de ex-DDR-topsporters. ,,Bij mijn weten betreffen die 'schandalen' alleen het zwemmen en de atletiek en niet het wielrennen", reageerde Ampler laconiek. ,,Ik heb een gerust geweten." Desondanks werd Ampler veelvuldig betrapt op het gebruik van doping.

In 1992 won Ampler de Grote Prijs van Gippingen, nadat hij op zes kilometer van de aankomst was weggesprongen uit het peloton. Uwe kon echter nooit doorbreken in het profpeloton. Tien jaar na zijn profdebuut gaf hij er de brui aan. Het grootste Oost-Duitse talent bij de amateurs van de jaren tachtig had het niet kunnen maken bij de profs

Tom Vandenbussche

Tour de France 1990: Uwe Ampler rijdt voor PDM. We zijn op weg naar de etappe op Alpe d'Huez als kopman Eric Breukink een taxatiefout heeft gemaakt. Greg Lemond, Giani Bugno en Pedro Delgado zijn ontsnapt. Zij naderen met rasse schreden de koplopers Miquel Indurain en Thierry Claveyrolat. De voorsprong loopt snel op en Breukink organiseert de achtervolging. Ploeggenoten Sean Kelly, Rauol Alcala en Uwe Ampler zitten nog in het peloton. Kelly en Alcala- die ook nog hoog staat in het klassement- werken zich kapot voor Breukink. En Ampler? Ampler rijdt niet mee. Hij zegt Breukink dat hij zich niet goed voelt. Later verklaart Breukink dat hij Ampler toen niet geloofde: "Die reed daar puur voor een eigen klassement".
Maurice Beertthuyzen

Fotoalbum Uwe Ampler

1981

1986

1990

1991

1992

1993

1997

1998

1999

2000


  Afbeelding toevoegen