Walter Rütt

     

Voornaam:   Walter
Achternaam:   Rütt
Nationaliteit:  Duitsland
Geslacht:  
Werd:   80 jaar
Geboortedatum:   12-09-1883
Overleden  23-06-1964
Plaats van overlijden  Steglitz (Berlin), Duitsland

slider image slider image slider image

Voornaam:   Walter
Achternaam:   Rütt
Nationaliteit:  Duitsland
Geslacht:  
Werd:   80 jaar
Geboortedatum:   12-09-1883
Overleden  23-06-1964
Plaats van overlijden  Steglitz (Berlin), Duitsland

 

 Bevoegdheden

Professional 1900-1926

is de vader van Oscar Rütt
is een zwager van Orla Nord

der Kaiser: Populariteit in Duitsland begin deze eeuw, krreg gratie van Koninklijke familie voor ontvluchten legerdienst.

Der Kaiser: Walter Rutt bijgenaamd "Der Kaiser" is een legendarische figuur en één van de grootste kampioenen uit de geschiedenis van de Duitse Wieler sportUitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Walter Rutt bijgenaamd "Der Kaiser" is een legendarische figuur en één van de grootste kampioenen uit de geschiedenis van de Duitse Wielersport. Hij werd prof toen hij 17 jaar was en debuteerde als sprinter. Nadien stapte hij over naar de zesdaagsen en andere disciplines waarin het uithoudingsvermogen centraal stond. Zijn populariteit was enorm maar zijn carrière bijzonder bewogen.
In 1904 weigerde hij de militaire dienstplicht. Hij week uit naar Australië en vestigde zich nadien in Frankrijk (1906). Hij kreeg gratie dank zij een tussenkomst van de toenmalige kroonprins die bijzonder veel belangstelling had voor de wielersport. Ook omwille van de overwinningen die hij behaald had in de zesdaagsen, en dan vooral in deze van New-York 1909.
Tijdens de wereldkampioenschappen 1910, in Brussel, trok de Duitse ploeg zich terug nadat Mayer in de halve finale gedeklasseerd was geworden ten voordele van Friol. Rütt, die in de andere halve finale Comes en Schilling had geklopt, kon dus niet deelnemen aan de finale. In 1914 toen de oorlog uitbrak, vertoefde hij in de Verenigde Staten. Al zijn be- zittingen werden geblokkeerd. Hij liet zich aanmonsteren op een Deense cargo en keerde naar Kopenhagen terug waar zijn vrouw woonde.
Rütt was gehuwd met de zuster van de Deense Sprinter Orla Nord, 3de tijdens het wereldkampioenschap bij de amateurs in 1902. Nadien streed hij ook aan het front. In 1918 werd Duitsland uitgesloten uit de UCI en Rütt kon dus geen vergunning meer krijgen. Na zijn carrière werd hij directeur van de "Rütt-Arena" in Berlijn. Het gebouw werd in 1931 kompleet verwoest door een brand.
Zijn zoon Oscar, geboren in Australië (Sydney 26-2-1906) ging, op aanraden van zijn vader, eveneens koersen. Hij beschikte echter noch over de inhoud, noch over de wilskracht die zijn vader had betoond.
François van der Roost

Fotoalbum Walter Rütt

1971

 

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen