Arthur Linton

  

Voornaam:   Arthur
Achternaam:   Linton
Nationaliteit:  Groot-Brittannië
Geslacht:  
Werd:   jaar
Geboortedatum:   00-12-1869
Overleden  23-07-1896

slider image slider image slider image

Voornaam:   Arthur
Achternaam:   Linton
Nationaliteit:  Groot-Brittannië
Geslacht:  
Werd:   jaar
Geboortedatum:   00-12-1869
Overleden  23-07-1896

 

 Bevoegdheden

Professional 1894-1896

is een jongere broer van Sam Linton
is een oudere broer van Tom Linton
Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Won Bordeaux-Parijs in 1896 maar moest die zege delen met Gaston Rivierre omdat hij niet helemaal de voorgeschreven weg had gevolgd.

In die wedstrijd kende hij ook een zware inzinking maar wou van geen opgeven weten. Die prestatie was er allicht teveel aan want hij stierf 2 weken later. Volgens de enen aan een koortsaanval, volgens anderen aan de gevolgen van dopinggebruik. Algemeen echter wordt aangenomen dat Arthur Linton het eerste slachtoffer was van de dopingkwaal in de wielersport.
Geert Dessein
De koers Bordeaux-Parijs 1896 werd gereden op 24 mei en de renner Arthur Linton stierf op 23 juli 1896. Waarom, met welke bedoeling, hebben zovelen vermeld dat Artur Linton twee weken na zijn overwinning stierf ?
Jimmy Michael, de wereldkampioen halve fond 1895, kwam uit hetzelfde dorp in Wales als de drie Linton gebroeders. Ook hij stierf jong toen hij zich van miserie had bezopen na verlies bij het gokken en na valpartij op de wielerbaan van Friedenau Berlijn.
Wilfried Journée
Arthur Linton die ontelbare Britse records op zijn naam had, waaronder ook het uurrecord zonder gangmaking dat door niemand anders dan Henri Desgrange officieel zou worden verbeterd, wordt één eeuw na zijn dood in Zuid-Wales nog steeds geëerd als een sportman die in zijn regio vanaf 1886 de wielersport in grote bloei bracht ( 20 clubs met een totaal van 850 leden). Arthur reed op kop in de eerste Parijs-Roubaix van 1896, doch hij kwam ten val door een hond, en wegens beschadigde fiets werd hij pas 4de. Hij was omring door een dubieuze trainer en soigneur,geheten Choppy Warburton die kennis zou gehad hebben van ' performance enhancing drugs'. Zonder inzage van officiële stukken uit 1896 schrijven en herschrijven zij die zich als belangrijke kenners van de dopingproblematiek willen uitgeven steeds maar de naam Arthur Linton als eerste koereur die stierf door doping.
Maar als ik ergens in een wetenschappelijk artikel
lees : Linton gestorven tijdens Bordeaux-Parijs 1886, of Linton mort d'amphet et d'un coup de chaleur, enz. dan meen ik toch dat zoals Karl May nooit cowboys en indianen had gezien, de schrijvers en afschrijvers van zulke lijnen nooit een koerstube noch wielrenner zagen. Een beetje eerbied voor een dode sportheld mag er ook wel zijn. Volgens de dokter die de dood vaststelde was de jonge Arthur doodvermoeid en ziek thuisgekomen, en overleden door de typhus. Zijn familie gaf wel toe dat hij wellicht zijn hart had geforceerd door het nemen van versterkende middelen. Laten we liever kijken naar enkele mooie foto's die er nog bestaan over deze zeer bijzondere renner uit Wales.

Teams: 1893: Aberdare Bicycle Club
1894: Gladiator
1895: Gladiator
1896: Gladiator
Wilfried Journée

Fotoalbum Arthur Linton

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen