Thomas De Gendt maakt net als Stijn Devolder de overstap naar Vacansoleil. De 23-jarige Belg van Topsport Vlaanderen reed dit jaar een opvallend voorjaar met een tweede plaats in de Brabantse Pijl en top 5-noteringen in de Ster van Bessèges, de Ronde van België en de Ster Elektrotoer.

De Gendt en Vacansoleil-manager Daan Luijkx hebben woensdag een akkoord bereikt voor twee jaar. Luijkx weet wat hij in huis haalt.

"De Gendt is een jonge en aanvallende renner. Hij rijdt uitslagen, maar schroomt het niet om ook te werken en aan te vallen. Daarmee past hij perfect binnen onze koersstrategie. En ik verwacht dat De Gendt alleen maar beter wordt", zegt Luijkx.

De Gendt werd in 2009 prof bij Topsport Vlaanderen. Dat jaar won hij de vierde etappe in de Ronde van Wallonië. Daarvoor reed hij als semi-prof bij de ploeg Unibet-Davo.

Vacansoleil gaat volop voor een ProTour-licentie in 2011, want het wil graag alle grote koersen en rondes rijden. Daarom plukte het ook Stijn Devolder weg bij Quick-Step en deed het Samuel Sanchez, de nummer vier van de Tour, een aanbod.

Bij de Nederlandse ploeg van ploegleider Hilaire Van der Schueren rijden dit jaar drie Belgen: Gorik Gardeyn, Frederik Veuchelen en Björn Leukemans, die onlangs zijn contract verlengde.