Robbie McEwen heeft op zijn oude dag nog een prestigieuze zege geboekt. Hij was de snelste in de eerste rit van de Eneco Tour. Het was van februari geleden dat McEwen nog een officiële koers had gewonnen. Svein Tuft, de winnaar van de proloog, behoudt de witte leiderstrui.

Het biljartvlakke parcours nodigde twee vluchters uit om al heel vroeg voor de aanval te kiezen. De Rus Pavel Broett en de Nederlander Albert Timmer kregen bijna meteen het gezelschap van de Italiaan Adriano Malori.

In het peloton controleerde Garmin, voor leider Tuft, de koers. Het hield de voorsprong van de leiders onder drie minuten. Ondanks twee valpartijen in het peloton, waarbij o.a. Mauricio Soler met een sleutelbeenbreuk moest opgeven, kwam alles weer samen op 9 km van de finish.

Boasson Hagen counteerde een aanval van de Nederlander Jos van Emden, de tweede in de stand. De Noor trok op de Grebbeberg door en offerde zo zijn sprintkansen op. Zijn gok pakte echter verkeerd uit. Op 150 meter van de finish viel hij stil.

Een trosje renners, met McEwen op kop, viel Boasson Hagen op de nek. De Australiër was sneller dan Lucas Haedo, het broertje van Juan José, en Allan Davis.

Robbie McEwen heeft maandenlang moeten wachten op een zege in een officiële wedstrijd. "Maar ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik het nog kan", zei de Australiër aan de finish in Rhenen.

"Ik had vandaag nochtans geen supergevoel", reageerde McEwen. "Maar zo'n lastige aankomst waar je heel diep moet gaan, ligt me echt wel."

"Ik kom uit een moeilijke periode. Na mijn valpartijen in de Tour was ik compleet "dood". De laatste weken heb ik bijna niets gedaan, behalve dan enkele criteriums gereden en soms een uurtje losrijden", vertelt McEwen nog.

sporza.beMisschien ook interessant: