Philippe Gilbert heeft de derde rit in de Vuelta op zijn naam geschreven. Op de slotklim in Malaga hield de Belg van Omega Pharma-Lotto Joaquim Rodriguez van de Katjoesja-ploeg af. Gilbert is meteen ook de nieuwe leider.

Op de Puerto de Leon, een col van eerste categorie op veertig kilometer van de streep, deed Serafin Martinez een kopgroep van zeven uiteenvallen. Niki Terpstra, Biel Kadri, Mikaël Cherel, Egoi Martinez, Javier Ramirez en onze landgenoot konden het tempo van de Spanjaard niet volgen.

De Lotto-ploeg had echter goed gerekend, want op een kilometer kwam alles weer samen. De moedige Serafin Martinez mocht een eerste overwinning bij de profs meteen op zijn buik schrijven.

Op het geaccidenteerde parcours in Malaga gidste Greg Van Avermaet zijn kopman. Gilbert reed attent voorin en plaatste op 600 meter van de streep zijn demarrage. Rodriguez klampte aan, maar kwam te kort.

Philippe Gilbert voerde een knap nummertje op. De Belg scherpt zijn vormpeil aan in Spanje, maar kan meteen een overwinning bijschrijven op zijn palmares.

"Op de Puerto de Leon (een col van eerste categorie op 40 km van de finish) had ik problemen. Ik liet de groep gaan en reed naar boven op mijn eigen tempo", bekende Gilbert. "In de afdaling ben ik teruggekeerd, daarbij kreeg ik veel hulp van mijn ploeg."

"Bakelants en Van Avermaert leidden me in de finale. Ik ben weggesprongen op 600 meter van de finish, misschien iets te vroeg. Toen ik Rodriguez zag komen, heb ik nog eens doorgeduwd en zo won ik."

Greg Van Avermaet getroostte zich de moeite om na de zware rit de commentatorsbox van de VRT op te zoeken. "Door de warmte was het een lastige daf", pufte de ploegmaat van winnaar Gilbert.

"Op die col van eerste categorie was het even aanklampen, want Gilbert moest lossen. Maar Bakelants leverde uitstekend werk en ik heb geprobeerd om Philippe zo goed mogelijk af te zetten in de finale. We hadden de slotklim vanochtend nog verkend, dat heeft zijn vruchten afgeworpen."

"Zelf voel ik me zeer goed, mijn vorm was dit jaar nog niet zo goed. Hopelijk kan ik hier nog iets rapen", zei de winnaar van de puntentrui in de Vuelta van 2008.

sporza.beMisschien ook interessant: