Philippe Gilbert is zaterdag zijn rode trui kwijtgespeeld, maar eigenlijk was de kopman van Omega Pharma-Lotto én ook van de Belgen op het WK vooral blij dat hij met de schrik vrijkwam na een massale val.

In het begin van de achtste rit ging liefst een derde van het peloton tegen de vlakte. Gilbert greep direct naar zijn ribben en vreesde het ergste. "Het was een serieuze "patat"", zegt ploegleider Dirk De Wolf in Het Nieuwsblad.

"Ik zag het even zwart in, toen ik de schade ging opmeten en Gilbert me vertelde: "Copain, ik heb iets gebroken." Maar het bleek gewoon de eerste schrik te zijn, de klap die hij had gekregen."

De Wolf legt uit hoe zijn poulain ten val kwam. "Petacchi kwam in zijn stuur gereden, nadat die andere wielen had laten monteren en zijn remblokjes daarop niet bleken te pakken."

"Alessandro heeft zich nadien uitgebreid verontschuldigd, maar uiteindelijk kon hij het ook niet helpen. Achteraf bleek het ook allemaal dik mee te vallen met Gilberts blessures. Geen paniek dus", was De Wolf opgelucht.

Naast Gilbert en Petacchi kwamen ook onder anderen Hoste, Cavendish, Luis Leon Sanchez en Mensjov ten val. De Rus, die zijn arm blesseerde, verloor op de steile slotklim twee minuten.Misschien ook interessant: