De eerste Belgen zijn op weg naar Australië voor het WK wielrennen. Philippe Gilbert vertrekt maandag. De WK-favoriet betaalde zelf ongeveer 2.000 euro voor extra comfort (lees: ruimte) op zijn vlucht.

Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond (KBWB), en mecanicien Steven Van Olmen bijten de spits af, weet Het Laatste Nieuws. Zij hangen op dit moment in de lucht en komen vrijdag aan, ze vliegen het materiaal achterna dat al ter plaatse is.

Mario Aerts vertrekt zondag, kopman Philippe Gilbert maandag in het gezelschap van Dirk De Wolf, zijn ploegleider bij Omega Pharma-Lotto. De vlucht, met tussenstop in Abu Dhabi, duurt in totaal iets minder dan 23 uur.

Een beetje comfort voor de benen lijkt dan geen overbodige luxe. Maar daar moeten Gilbert en co zelf voor betalen. De bond kocht economy-tickets, de businessclassopleg komt uit eigen zak.

Gilbert betaalde ongeveer 2000 euro voor een upgrade. "In businessclass kun je volledig platliggen en dus makkelijker slapen", zegt hij in Gazet van Antwerpen.

De KBWB wou de opleg niet betalen, omdat het WK in Australië sowieso al handen vol geld kost. En wat je voor Gilbert doet, moet je voor alleman doen, redeneert de bond.

Nog Belgen, onder wie Björn Leukemans, vliegen in businessclass naar Melbourne. Greg Van Avermaet ving bot. Hij kwam te laat met zijn vraag en vliegt in economy.

De Belgische keuze is geen unicum. Ook de Australische en Nederlandse renners moeten zelf betalen voor meer comfort.

sporza.beMisschien ook interessant: