Leigh Howard, volgende maand 21 jaar, heeft het 95e Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp gewonnen. De pistier was de snelste in de massasprint.

Een viertal (de Zwitser Rast, de Nederlander Van Groen en de jonge Belgen Van Keirsbulck en Terweduwe) vielen 120 kilometer lang aan, maar het peloton liet hen geen drie minuten nemen.

BMC hield de achterstand binnen de perken, 35 km voor de finish kon de wedstrijd ontploffen. De ene aanval volgde de andere demarrage op, maar Stijn Steels, Sep Vanmarcke noch de Japanner Beppu kregen een vrijgeleide.

Wereldkampioen Cadel Evans reed in de slotronde even mee in een leidersgroepje voor het peloton, maar ook die vlucht was geen lang leven beschoren.

Het peloton, intussen gemend door Columbia, zette alle zeilen bij en had een sprint in gedachten. Die kwam er, ondanks een woelige laatste drie kilometer met een valpartij waarbij een toeschouwer geraakt werd.

Skil-Shimano nam het roer over voor Kenny van Hummel en Tom Veelers, maar die konden het niet afmaken. Het was de jonge Columbia-renner Leigh Howard die de spurt won. Als trofee kreeg de Australiër een gele trui met de Vlaamse leeuw erop.