Fabian Cancellara heeft vrijdag de Ronde van Spanje verlaten na een halve etappe. Met het oog op het WK in Geelong, zou je dan denken. Maar de Zwitser, die sukkelt met zijn vormpeil, twijfelt ernstig over zijn deelname.

"Ik wil 100% zijn als ik meedoe", zegt Cancellara in L'Equipe. "In de tijdrit (waar hij zijn titel verdedigt, red) heb ik meer te verliezen dan te winnen. In een figurantenrol heb ik dan ook geen interesse." Cancellara eindigde "slechts" derde in de laatste lange tijdrit in de Vuelta.

"Ik moet ook een status hooghouden. Ik heb de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gewonnen én twee ritten in de Tour. Ik hoef dit jaar niets meer te bewijzen. Als je álles wil winnen, moet je een grote motor hebben", knipoogt hij.

In het interview met L'Equipe spuit Cancellara ook mist over zijn toekomst. Hij heeft nog een contract voor één jaar bij Saxo Bank, maar weet nog niet of hij dat contract zal uitdienen.

"Ik ben nog druk aan het praten met Bjarne Riis", meldt Cancellara. "De discussie draait niet zozeer over de cijfertjes, maar eerder over het menselijke en sportieve aspect van de zaak. De komst van Contador zal geen rol spelen in mijn beslissing."

Alberto Contador zelf heeft wel al aangedrongen dat Cancellara bij Saxo Bank zou blijven. "Maar voor mij telt niet enkel de Tour. Ik wil ook voor mijn eigen rekening blijven rijden. En meer zeg ik daar niet over."

sporza.beMisschien ook interessant: