Het WK wielrennen is op gang geschoten met de tijdrit voor de beloften. Daarin heeft de Amerikaan Taylor Phinney de hoge verwachtingen ingelost. Hij was net wat sneller dan de Australiër Durbridge.

Taylor Phinney, die de loden bijnaam "de nieuwe Armstrong" draagt, heeft steeds zijn leeftijdsklasse gedomineerd en wordt volgend seizoen prof bij BMC. In Geelong bewees hij alvast om te kunnen met de druk en won hij tijdritgoud.

De zege was wel "nipter" dan gedacht. Luke Durbridge strandde op minder dan twee seconden van de 20-jarige Amerikaan. Durbridge is nog een jaartje jonger dan Phinney en werd vorig jaar nog wereldkampioen bij de junioren.

De Duitser Marcel Kittel (22), ook al een ex-wereldkampioen bij de beloften, mocht ook mee het podium op en kreeg het brons.

De Belgen waren met bescheiden ambities gestart en deden niet mee voor de ereplaatsen. De 20-jarige Arthur Vanoverberghe werd 14e en Guillaume Van Keirsbulck (19), die volgend jaar prof wordt bij Quick-Step, was 34e.

Phinney was achteraf bovenal opgelucht: "Oef, iedereen zei op voorhand dat de zege me niet zou kunnen ontsnappen en dat is niet evident om met die druk te starten."

"Toen ik de tijd van Durbridge zag, wist ik meteen dat die moeilijk te kloppen zou zijn, ik begon daarom rustig en bouwde op om in de tweede ronde alles te geven."


reacties Belgische beloften

* Arthur Vanoverberghe: "Ik vond meteen het goeie ritme en reed de eerste klim met een redelijk groot verzet naar boven en viel niet stil, dus dat gaf vertrouwen voor het vervolg. Ik had nog iets over de tweede ronde, dus ik bouwde het wel goed op. De coach moedigde me hard aan en dat hielp mij wel vooruit. Ik vind het prachtig om zo een WK mee te maken."

* Guillaume Van Keirsbulck: "Het is een lastig parcours en ik viel altijd stil net boven op de bergjes. Ik denk dat ik een jaartje te jong ben en wat kracht mis voor dit parcours. Ook de stress speelde mee. Ik ben toch ontgoocheld dat het is misgelopen. Het is mijn enige WK als belofte, maar ik denk wel dat ik de juiste keuze maak door prof te worden bij Quick-Step. Ik denk dat ik bij de profs meer kan leren."sporza.beMisschien ook interessant: