Philippe Gilbert was ontgoocheld, maar zat niet in de put. "We hebben het geprobeerd", zegt hij. "We hebben gereden om te winnen, maar het is niet gelukt." Bondscoach Carlo Bomans: "We reden de perfecte koers."

"Ik wil de ploeg bedanken, want ze was super. We hebben er alles aan gedaan", vertelde Gilbert. "Ik heb het geprobeerd op het einde en op de voorlaatste helling, maar ik kwam net te kort."

Had hij misschien moeten wachten tot de laatste helling? "Nee, want daar stond de wind tegen. Hadden we daar dan het verschil kunnen maken. Ach, het is altijd moeilijk te zeggen."

"In de sprint zat ik kapot, omdat ik alles gegeven had in die ontsnapping. Dat ik de sterkste was? Dat is niet belangrijk, alleen de wereldtitel telt."

Denkt hij al aan volgend jaar, het WK in Kopenhagen? "Nee, daar ben ik nog niet mee bezig. Er komen nu eerst nog twee najaarsklassiekers aan en daar wil ik me eerst op focussen."

"Parijs-Tours zal misschien niet ideaal zijn door de jetlag, maar de Ronde van Lombardije komt wel in orde." Vorig seizoen won Gilbert zowel in Parijs-Tours als in Lombardije.

Bondscoach Carlo Bomans had met Gilbert de topfavoriet van dit WK in zijn team, maar het werd dus niks.

"Ik ben ontgoocheld, want we waren gekomen om te winnen. Maar ik ben trots op m'n jongens", reageerde Bomans.

"We hebben een perfecte koers gereden", analyseerde Bomans. "Van bij de start hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Wij hadden de favoriet en de hele ploeg heeft fantastisch gereden."

Had Gilbert niet beter gewacht tot de laatste helling? "Misschien, maar dat is praat achteraf natuurlijk. Of Hushovd mij verrast heeft? Neen. Die rijd je er nooit zomaar af en hij is snel."

Dirk De Wolf, de mentor en begeleider van Philippe Gilbert, was eerlijk in zijn reactie: "Philippe heeft alles of niks gespeeld. Hij heeft gegokt, maar alleen tegen zo'n groep is moeilijk."

"Alle Belgen hebben een schitterende koers gereden. Op het einde zag ik een sterke Leukemans en Van Avermaet. Philippe heeft gedaan wat hij moest doen. Hij nam zijn verantwoordelijkheid."

"Philippe was samen met Cadel Evans de sterkste vandaag. Nu moet hij de ontgoocheling snel doorspoelen en vanaf morgen opnieuw beginnen. Maar dat kan hij", besloot De Wolf.

sporza.beMisschien ook interessant: