Björn Leukemans en Greg Van Avermaet waren de twee laatste luitenanten van Philippe Gilbert in Geelong. De Belgische topfavoriet reed bijna een heel WK met een Italiaan in zijn wiel, met name Filippo Pozzato. Tot grote irritatie van Leukemans.

"We hebben gekoerst zoals we dat vooraf gezegd hadden", opende Björn Leukemans. "De koers hard maken en niet wachten tot de slotronde. Na mijn aanval in de voorlaatste ronde kwamen we met zijn zessen voorop. Waarom werkte Filippo Pozzato toen niet mee? Had hij dat wel gedaan, waren we weggeweest. Nu heeft hij ook niets."

"In de slotronde had Philippe beter de laatste helling afgewacht om aan te vallen. Maar gedane zaken nemen geen keer. We waren gekomen om te winnen, we hebben niet gewonnen maar we mogen trots zijn op de koers die we gereden hebben."

Greg Van Avermaet eindigde als beste Belg, op de vijfde plaats. "We hebben alles gedaan om Gilbert in een goeie positie naar voren te loodsen. Dat is gelukt, maar hij kwam iets te kort."

"Toen ik lek reed, dacht ik dat mijn WK voorbij was. Maar de Spanjaarden brachten alles terug. Gilbert had niet genoeg voorspong op het einde. Jammer."

"Gilbert had alles al gegeven, dus wist ik dat ik mijn kans mocht gaan in de spurt. Hushovd was wel heel sterk. Hij zat trouwens achter mij, toen hij aan zijn spurt begon. En ik moet zeggen, hij ging er vlotjes over."

* Filippo Pozzato (Ita, 4e) was zich van geen kwaad bewust. "Toen Gilbert alleen ging in de laatste ronde, had ik last van krampen. Voor de spurt was ik weer oké en ik zat in het wiel van Hushovd. Maar de vierde plaats was het hoogst haalbare. Jammer, want dit was een ideale finish voor mij."

* Matti Breschel (Den, 2e): "Het is mijn tweede medaille, na het brons van 2008. Hopelijk is het volgend jaar goud voor eigen volk, want het WK is dan in Kopenhagen. Ik heb alles gegeven in de spurt. Het was een lange inspanning, maar Hushovd was echt veel te sterk."

* Allan Davis (Aus, 3e): "Zonder de teammaats had ik nooit het podium gehaald. Cadel Evans en ik werden een hele race goed beschermd. Ik ben gelukkig met brons."Misschien ook interessant: