Tom Meeusen (Telenet-Fidea) heeft in het Nederlandse Gieten de vijfde manche van de Superprestige gewonnen. Sven Nys had pech in de sprint, zijn pedaal brak af. De Belgische kampioen blijft wel leider in het klassement. Zdenek Stybar en Niels Albert hadden een offday.

Niels Albert, de winnaar van zaterdag in Koksijde, miste zijn start compleet en gaf na driekwart koers op. Wereldkampioen Zdenek Stybar kwam niet in het stuk voor en was de andere grote verliezer van de dag.

Belga

Vier renners reden vooraan van de rest weg: Tom Meeusen, Sven Nys, Radomir Simunek en Dieter Vanthourenhout. Zij mochten het onder mekaar uitvechten.

In de laatste ronde ging Simunek vol door, hij wou graag winnen in Gieten waar zijn betreurde vader in 1991 wereldkampioen was geworden. Maar Meeusen was ook gebrand op de zege. Ze reden zij aan zij door het veld. Meeusen ging als eerste de rechte lijn in. Nys zat in het wiel van de jonge renner, maar zijn pedaal brak af.

Meeusen keek niet om en sprintte naar zijn eerste Superprestige-overwinning bij de profs. Simunek (tweede) en Vanthourenhout (derde) stonden naast hem op het podium. Nys (foto) "liep" naar de vierde plaats en blijft leider in het klassement. Kevin Pauwels finishte als vijfde.

Bart Wellens gaf op na een val. Klaas Vantornout reed net als Stybar een anonieme koers in de enige Nederlandse manche van de Superprestige.

Tom Meeusen was de verrassende, maar daarom niet minder verdiende winnaar in Gieten. "Ik ben hier geweldig blij mee", straalde de 22-jarige Meeusen.

"Ik heb de hele tijd de koers proberen te maken. Samen met Sven Nys was ik de sterkste in de wedstrijd, maar ik was toch bang van de twee BKCP-renners Dieter Vanthourenhout en Simunek. Het is jammer wat Nys overkomt, maar ik ben toch heel blij met deze zege", zegt Meeusen.

"Ik had stiekem gehoopt dit seizoen een kleine cross te winnen. Eind oktober boekte ik een succesje in de Nacht van Woerden, maar dit is echt "bangelijk"."

Sven Nys (vierde): "Ik had heel mijn weekend zo ingedeeld om hier te kunnen winnen. Als je dan de das omgedaan wordt door iets waar je niks aan kunt doen, dan blijft dat toch hangen. Door de mindere prestaties van Stybar en Albert doe ik uiteindelijk wel een goeie zaak, maar ik had hier moeten winnen. Maar toegegeven: Meeusen reed ook een hele sterke wedstrijd vandaag.

Dieter Vanthourenhout (derde): "Ik neem aan dat mijn Wereldbeker-selectie voor volgende week nu wel in orde zal komen. Ik wou hier meedoen voor de top vijf. Dat ik op het podium sta, is mooi meegenomen. Toen ik zag dat Nys pech had, heb ik snel nog eens doorgeduwd. Maar het belangrijkste is dat ik weer fit ben."

sporza.beMisschien ook interessant: