Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft de vijfde rit van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij was de snelste in een vreemde spurt in Castelraimondo. Cadel Evans neemt de leiderstrui over van Gesink, die tijd verloor op de slotklim.

Op 200 meter van de finish leek Gilbert nog kansloos, maar met een ultieme jump verschalkte hij zijn concurrenten.

Met 240 km kregen de renners opnieuw een stevige rit voor de wielen geschoven. Toch kozen vijf renners snel voor de aanval: Amador, Malacarne, Hayman, Wegmann en Mouris. Van de 11'25" voorsprong bleef na de Sasso Tetto (het dak van deze Tirreno) nog maar de helft over.

De Costa Ricaan Amador en Quick-Step-renner Malcarne waren de volhouders van de dag. Maar tegen het geweld van de toppers konden ze net niet op.

Na een aanval van 237 kilometer werden de twee op 200 meter van de streep gegrepen. Gilbert kwam als een duivel uit een doosje opzetten en gooide zich voorbij de concurrentie.

Het is de derde zege van Gilbert dit seizoen, na een rit in de Ronde van de Algarve en de Strade Bianchi.

In de stand wordt Cadel Evans leider, met twee seconden voorsprong op Ivan Basso. Robert Gesink, de leider na gisteren, kwam in de problemen op de beklimming van de Gagliole in volle finale. Hij zakt naar de vijfde plaats.

Maandag is er weer een rit van 240 kilometer, naar Macerata. Dinsdag eindigt de Tirreno-Adriatico met een tijdrit in San Benedetto del Tronto.

sporza.beMisschien ook interessant: