Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Amstel Gold Race gewonnen. Hij etaleerde zijn overmacht op de slotklim, de Cauberg.
De koers brak open op de Eyserbosweg. Daar staken de favorieten voor het eerst de neus aan het venster. Een select groepje raakte weg. De Leopards Fränk Schleck en Fabian Cancellara waren niet mee, want zij raakten betrokken bij een val.

De Omega Pharma-Lotto's waren wel present: Gilbert had nog de steun van Vanendert en Van den Broeck. Zij hielden het hoofd koel toen Rodriguez wegsprong op de Keutenberg uit een elitegroep met onder meer Kolobnev, Leukemans, Gesink, Hermans, Vinokoerov, Hoogerland en Cunego.

De aanval van Andy Schleck had meer panache. Hij gokte door op tien kilometer van de streep solo in de aanval te trekken. In de slotkilometer werd hij gegrepen door het groepje met favorieten.

Er stond op de Cauberg geen maat op Philippe Gilbert. Hij spurtte iedereen uit het wiel en won voor het tweede jaar op een rij.


Het eerste gedeelte van de koers werd kleur gegeven door een ontsnapping van vier renners. De Belg Thomas Degand nam Timmer, Ponzi en De Negro mee in de aanval.

De Amstel Gold Race was niet de wedstrijd van de helden van de afgelopen weken. Op honderd kilometer van de finish bengelden Nick Nuyens en Johan Vansummeren achteraan het peloton. Even later gaf de winnaar van Parijs-Roubaix er de brui aan.

Rabobank hield de kloof tussen het peloton en de vier vluchters binnen de perken en stuurde Barredo mee naar voren. Ook Ghyselinck hing zijn wagonnetje vooraan nog aan.

De ontsnapping werd tenietgedaan op de Gulpenerberg. Meer en meer renners maakten de sprong naar voren, met als gevolg de algemene hergroepering op 30 kilometer van de streep. Toen kon de koers echt beginnen.

sporza.beMisschien ook interessant: