De Spanjaard Alberto Contador (Saxo Bank) heeft de negende rit in de Giro gewonnen, een etappe met finish op de Siciliaanse vulkaan Etna. Pieter Weening zakte door het ijs en moet het roze afstaan aan de Spanjaard.

Jan Bakelants leverde een voortreffelijke prestatie in de twee beklimmingen van de vulkaan. De Belg van Omega Pharma schudde na 50 kilometer aan de boom en kreeg acht avonturiers met zich mee.

De vluchters sprokkelden een handvol minuten, maar kraakten op de tweede beklimming van de Etna, waar leider Weening zichzelf tegenkwam en veel terrein moest prijsgeven.

Bakelants gaf er vooraan een zoveelste snok aan en ging alleen op pad. Achter hem zette Contador op acht kilometer van de streep een snedige counter in, gevolgd door de Venezolaanse berggeit Rujano, ex-Quick-Step.

Een ontketende Contador ging vijf kilometer voor het einde op en over Bakelants en duldde alleen Rujano nog in zijn wiel. De Spanjaard eigende zich de roze trui toe en liet ook de ritoverwinning niet liggen. Daar kan de Spanjaard morgen uitgebreid van nagenieten op de eerste rustdag.

sporza.beMisschien ook interessant: