Vandaag finisht het peloton in de 4e rit van de Tour op de Mûr-de-Bretagne. Deze pittige klim is op het lijf geschreven van Philippe Gilbert. Wordt het opnieuw een Belgische triomf? Gilbert zélf denkt alvast van wel. Maakt hij zijn voorspelling waar?

"Zonder ongelukken win ik dinsdag op de Mûr-de-Bretagne opnieuw", zei Philippe Gilbert zelfverzekerd na zijn zege in de eerste rit. Grootspraak of niet, wat wel zeker is, is dat de rit niet echt spek voor de bek van de sprinters is.

Na kronkelende wegen over enkele heuvels in centraal Bretagne bereikt het peloton de voet van de gevreesde muur, die dit jaar voor het eerst de aankomstplaats is van een Touretappe.

Eerst moet Gilbert, die vandaag 29 wordt, wel heelhuids de laatste kilometers zien te halen. In de winderige aanloopstrook kan het peloton makkelijk in stukken breken. Gilbert sprak gisteren met Alberto Contador: "Hij heeft veel tijd verloren en wil die terugpakken. Vandaag of later deze week. We kunnen elkaar helpen, hij kan een bondgenoot zijn. Ik houd zijn wiel in het oog."

Naast de strijd om de ritzege wordt ook de strijd om het geel interessant. Cadel Evans lijkt de grootste bedreiging voor Thor Hushovd. De Australiër volgt maar op één seconde van de Noor. Gilbert: "Cadel pakt straks wellicht het geel. Ik kan met 5 à 6 seconden winnen. Maar een halve minuut is gewoon te veel."Misschien ook interessant: