Philippe Gilbert werd zevende in de zesde Tour-rit. Hij behoudt zijn groene trui. "Maar na morgen neemt Rojas het wellicht van mij over," zegt de Belgische kampioen. Jelle Vanendert probeerde de sprinters af te matten voor zijn kopman, maar Boasson Hagen bleek te sterk.

Philippe Gilbert raakte een beetje ingesloten, maar hij houdt de groene trui dankzij zijn zevende plaats. "Het was een lastige sprint en ik had ook wat angst van de gladde wegen in de regen."

"Geraint Thomas (ploegmaat van Boasson Hagen, red) was erg sterk en hij ging te snel aan om iets te proberen", zei de Belgische kampioen. "Maar ik heb toch wat punten gepakt voor het groen."

Op de slotklim trok Vanendert door. "Ik had hem dat gevraagd. Met zijn aanval moest hij de sprinters vermoeien op het steilste stuk. Maar Boasson Hagen en Hushovd zijn natuurlijk geen gewone sprinters en verteren zo'n klimmetje."

Gilbert heeft in het puntenklassement één punt voorsprong op José Joaquin Rojas. "Eén punt is één punt. Nu kan ik er nog een dag langer van genieten, maar morgen pakt Rojas wellicht het groen", zei Gilbert.

"Ik weet nog niet of ik vol voor groen ga, want morgen mag ik niet sprinten van de ploeg. De spurt is voor Greipel. Zo kan ik veel punten verliezen en is groen misschien voor altijd verloren."

Is er dan toch sprake van wrevel binnen de ploeg? "Morgen kan ik niet winnen en Greipel misschien wel. Dus die keuze is wel logisch. En ik heb al een mooi seizoen achter de rug, ik weet niet of groen daar veel aan zou veranderen."

Jelle Vanendert moest de finale hard maken voor Gilbert. "Ik had afgesproken met Philippe om tempo te maken of aan te vallen. Hij zou niet volgen en zou het werk aan de andere ploegen laten."

Vanendert sloeg een kloofje en kreeg Voeckler mee. "Ik heb nooit gedacht dat we voorop zouden kunnen blijven", zei de renner van Omega Pharma-Lotto. "Het peloton zat heel dicht en met die uitloper wist ik dat het niet zou lukken."

Een hele dag regen laat zijn sporen achter. "We lijken wel verzopen katten. Het was heel lastig door de regen. Gelukkig waren er niet te veel valpartijen en ben ik de rit goed doorgekomen."

sporza.beMisschien ook interessant: