De Portugees Rui Costa heeft de lastige rit naar Super-Besse gewonnen. Gilbert strandde op de tweede plaats en herovert het groen. Hushovd behoudt de gele trui.

De klassieke vlucht van de dag werd al na tien kilometer gevormd door Christophe Riblon, Rui Costa, Xabier Zandio, Addy Engels, Julien El Farès, Tejay Van Garderen, Cyril Gautier, Aleksandr Kolobnev en onze landgenoot Romain Zingle. Hoewel het negental het gros van de punten weggraaide aan de tussenspurt in Auzences, kon Gilbert kon er toch nog een puntje naderen op Rojas.

De koplopers hadden op 50 km van de finish nog vijf minuten voorsprong, maar toen trokken BMC en Astana door in het peloton. Op de flanken van de Col de la Croix Saint- Robert, een col van tweede categorie, spatte de kopgroep uiteen. Tejay Van Garderen kwam als eerste boven voor Rui Costa en snoepte zo de bolletjestrui af van Johnny Hoogerland. Gautier en Riblon konden in de afdaling opnieuw vooraan aansluiten.

Het peloton hield zich koest op de Saint-Robert tot Vinokourov een bommetje gooide. De Kazak ging achter de vier overgebleven vluchters aan en kreeg het gezelschap van Flecha en ploegmaat Tiralongo.

In de kopgroep werd in de slotkilometers slag om slinger gedemarreerd. Rui Costa raakte als enige weg en voerde een lange, eenzame strijd op de hielen gezeten door een ontketende Vinokourov.

De Portugees hield knap stand en triomfeerde op Super-Besse
In de laatste kilometer stak Contador het vuur aan de lont, maar Andy Schleck sprong meteen in zijn wiel. Gilbert profiteerde en sprong alleen weg maar hij kwam te laat om Rui Costa nog te remonteren.

sporza.beMisschien ook interessant: