Björn Leukemans heeft nog niet veel plezier beleefd aan zijn eerste Tour. "Ik ben een klassieke renner, dus geef mij maar de klassiekers", zegt de Belg van Vacansoleil. "Ik wou per se eens de Tour rijden en wil me toch nog eens laten zien in de laatste weken."

"Of het al is meegevallen? Er is vooral gevallen, ja. Er wordt veel gevallen. Zondag las ik ook op Teletekst dat de renners een extra rustdag hadden genomen, maar je mag eens rondvragen in het peloton hoeveel renners dat zullen beamen", zegt Leukemans aan Sporza.

"Ik ben een klassieke renner en geef mij dus maar de klassiekers. Maar ik wou toch ook graag eens kunnen zeggen: ik heb de Tour gereden. Ik zou mij wel nog eens willen tonen. Is het morgen niet, dan wel de dagen erna."

Toch vindt Leukemans het niet makkelijk om in de vlucht van de dag te geraken. "Zondag wou ik toch eens mee, maar plots besliste HTC dat er genoeg volk weg is en zette het de weg af. Dat is frustrerend."

"Zo gaat het al de hele Tour. Normaal gezien wordt er een uur gekoerst om mee te geraken met een ontsnapping, maar nu is op een etappe na elke eerste poging de goeie geweest."

Gelukkig kan Leukemans zich nog ontspannen met "Haar seksbijbel", het boek dat hij voor 's avonds meenam. "Het is ongelooflijk, maar ik heb nog geen tijd gehad om erin te lezen. Na de Tour dan? Dan zal ik het in de praktijk omzetten."

Thomas De Gendt, die andere Belg van Vacansoleil, liet zich in de rit naar Luz-Ardiden wél even opmerken, maar dat is niet genoeg voor de debutant. "Ik hoop er in de laatste week nog eens te kunnen invliegen."

"De Tour is plezant voor 4 à 5 dagen, maar 3 weken vind ik toch wat van het goeie te veel. Als ik me een paar keer getoond had, zou ik er misschien meer van genoten hebben, maar nu heb ik nog niets getoond. De stress om te presteren begint hoog te worden."

"Het is nu al 18 koersdagen geleden dat ik in een ontsnapping zat. Normaal is dat voor mij om de 4 à 5 dagen. Het is dus hoog tijd", zegt De Gendt.

sporza.beMisschien ook interessant: