Het zware werk kan beginnen: de Tour heeft de Alpen bereikt. Kan een vlucht standhouden of tonen de favorieten zich al in de eerste stevige rit van een driedaagse door de Alpen? De aanvalslust die Contador gisteren toonde, doet het beste verhopen

De renners moeten de Col de Montgenèvre over, voor ze aan de zwaarste col van de dag naar Sestrières beginnen. Daarna volgt een lange afdaling naar Pinerolo waar nog een col van tweede categorie wacht.

Dat is een kortere helling van zo'n zeven kilometer met een stijgingspercentage van zes procent. De aankomstplaats Pinerolo is de enige finish die buiten Frankrijk ligt. De Tour stopt er voor het eerst.

Vandaag kunnen de betere klimmers tussen de vluchters proberen aan te vallen. Of trekken de favorieten de lijn van de rit naar Gap door en gooit Contador opnieuw een bommetje? Misschien kan Ivan Basso wel iets forceren in zijn thuisland en de andere favorieten een hak zetten.

Parcoursbouwer Jean-François Pescheux heeft een andere naam in zijn hoofd. "Een renner als Cadel Evans die goed in de bergen rijdt, kan hier zijn slag slaan, want in de finale is het niet al te steil meer."

sporza.beMisschien ook interessant: