Philippe Gilbert heeft in Aalst het na-Tourcriterium gewonnen. Een lekke band hield hem niet van de zege. De Belgische kampioen hield bolletjestrui Samuel Sanchez en Ivan Basso achter zich. I
Philippe Gilbert, Jelle Vanendert, Ivan Basso en bergkoning Samuel Sanchez waren de grote publiekstrekkers op het na-Tourcriterium in Aalst.
Gilbert wil overal winnen, maar op enkele ronden van het einde reed de Belgische kampioen lek. Andrea Tafi, die meedeed aan de race voor ex-renners, gaf hem snel een achterwiel. Omdat de koers geneutraliseerd werd, kon Gilbert weer aansluiten

Samen met zijn ploegmaat Vanendert mocht Gilbert daarna weer de koers kleuren. In de slotronde stormde de winnaar van de eerste Touretappe weg van alles en iedereen. Hij had enkele meters voorsprong.

"Ik was op weg naar de zege toen ik lek reed. Er was geen materiaal voorhanden, dus heb ik maar het wiel van Tafi gepakt", vertelde Gilbert. "In de laatste ronde ben ik dan toch nog weggereden. Maar het was echt heel moeilijk."

Jelle Vanendert, ritwinnaar op Plateau de Beille, werd hard aangemoedigd in het centrum van Aalst.

"Ik wist dat ik me aan iets mocht verwachten, maar dit is toch enorm", zei Vanendert. "Het is mijn eerste keer in Aalst en ik ben al meteen een van de vedetten."

Vanendert zal het aantal criteriums wel beperken. "Ik wil nog wat kracht overhouden voor het najaar."

sporza.beMisschien ook interessant: