Philippe Gilbert kan na Claude Criquielion de tweede Belg worden die de Clasica San Sebastian wint. Zelf hoopt hij vooral om punten te sprokkelen voor de WorldTour. Ook Thomas De Gendt komt met ambitie aan de start. "De goeie benen van de Tour zijn niet weg."

Vrijdag reed hij nog rondjes op het na-Tourcriterium van Sint-Niklaas, maar vandaag staat Philippe Gilbert al weer aan de start van Clasica San Sebastian.

"Ondanks de criteriums en ondanks het feit dat ik in San Sebastian nog nooit goed was, ga ik het toch proberen", zegt Gilbert in Gazet van Antwerpen. "De Jaizkibel (de scherprechter van de wedstrijd) heeft me nooit goed gelegen, maar wat niet is, kan nog komen."

De late vlucht, mag volgens Gilbert geen probleem zijn. "Vorig jaar moest ik drie vliegtuigen nemen om er te geraken, nu vlieg ik rechtstreeks."

Gilbert kan de tweede Belg worden op de erelijst, na Claude Criquielion in 1983. Maar zelf zit hij vooral met de punten voor de World Tour in zijn hoofd. Gilbert verloor na de Tour immers zijn eerste plaats in die ranking aan Cadel Evans. In het Baskenland kan hij weer wat dichterbij sluipen.

"Ik wil absoluut de nummer één zijn en vond het daarom zinvol om mijn programma om te gooien en de Vuelta in te wisselen voor races als Plouay, Hamburg en de Eneco Tour. Deze kans moet ik grijpen", vindt Gilbert. "Ik kan niet elk seizoen als nummer één van de wereld afsluiten."

Ook Thomas De Gendt wil zijn goeie conditie van de Tour verzilveren in de Clasica San Sebastian. "Mijn benen van de Tour kunnen niet weg zijn."

"Daarbij moet het parcours me liggen met die Jaizkibel. Dat is naar het schijnt een redelijk zware brok. Ik hoop dat ik er mee kan met Gilbert, onvermijdelijk weer de te volgen man. En dan zien we wel weer."

"Ik word wel niet wild van een eendagskoers, maar ik ben toch gemotiveerd om Vacansoleil wat broodnodige puntjes te bezorgen voor het WorldTour-klassement, waar we helemaal onderaan bengelen."

De Gendt reed de voorbije dagen veel criteriums. Wordt dat geen nadeel? "Van echt trainen kwam niks in huis", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Het zijn ook korte nachten, wat wij als renners niet gewoon zijn. Maar ik ben prof en het is nu dat de lamp brandt."

Toch heeft De Gendt zich geamuseerd tijdens de criteriumdans. "Ik vind het "neig" die criteriums. Ik denk dat ik samen met Gilbert het meeste bijval geniet. Zo lang de mensen niet te opdringerig worden, vind ik het plezant."

sporza.beMisschien ook interessant: