André Greipel heeft de eerste rit in lijn gewonnen in de Benelux Tour. De Duitser van Omega Pharma-Lotto won de spurt van een door een valpartij uitgedund peloton. Taylor Phinney behoudt zijn leiderstrui.

Eerst zes, later vier renners kleurden de etappe. Daarbij de Belgen De Gendt, Debusschere en Neirynck. Net geen negen minuten kregen de vluchters cadeau en tien kilometer voor de streep was hun liedje uit. Rabobank nam de macht in het peloton en bereidde de sprint voor.

De aangekondigde massaspurt werd echter ontregeld door een zoveelste valpartij, waardoor nog een 20-tal snelle jongens voorin overbleef. Greipel was de beste. Taylor Phinney was knap zevende in de sprint en behoudt zijn leiderstrui.

André Greipel: "Ik werd een beetje verrast door Rabobank in de finale, maar Gilbert en co brachten me op tijd weer voorin. Prachtig gedaan van mijn team! Honderd meter voor de finish reed ik nog in 12e positie, maar uiteindelijk vond ik nog een gaatje en kon ik winnen. Het was een etappe met veel wind. Het leek wel herfst, zeker geen zomer."

Taylor Phinney: "Het was een stresserende dag, een lange rit met veel wind. Toch voelde ik me goed en dankzij onder meer het geweldige werk van Van Avermaet kon ik meesprinten voor de zege. Jammer genoeg stond de wind pal op kop in de eindfase en kon ik het niet houden. Jammer, maar ik ben anderzijds ook blij dat ik niet gevallen ben."

sporza.beMisschien ook interessant: