Morgenochtend wordt in Londen gekoerst op het parcours waar volgend jaar om de olympische titel wordt gestreden. Het wordt een test voor de organisatoren en de kans voor de renners om het traject te ontdekken.

De Belgische bondscoach Carlo Bomans stuurt Tom Boonen, Kevin De Weert, Jan Bakelants, Stijn Joseph en Jurgen Van de Walle op pad om de Londense wegen te verkennen.

"Het enige doel van de koers morgen is dat de renners me feedback kunnen geven over het parcours", zegt Bomans in Gazet van Antwerpen. "Een verkenning op de fiets is toch anders dan vanuit de auto."

"De koers morgen is amper 140 km lang en we doen maar twee lokale rondjes. Dus enkel de informatie telt, ik had deze koers desnoods met vijf beloften afgewerkt."

Op de Spelen mogen landen met slechts vijf renners aantreden. "Het is nog te vroeg om over de selectie te spreken. Voor Peking moest ik smeken om aan vijf man te raken, maar omdat Londen veel dichterbij is zal het wel makkelijker gaan. Ik weet wel al dat ik niet met vijf kopmannen kan komen", zegt Bomans.

Op de Spelen zal de laatste klim op 49 km van de streep liggen. Het is dus niet onlogisch dat naast Boonen ook rassprinters Mark Cavendish en Tyler Farrar de koers zondag verkennen.

De organisatie legt er de nadruk op dat het koersverhaal ondergeschikt is aan de proefdraai van de organisatie. Het kreeg ook goed nieuws van de politie. "De rellen gooien geen roet in het eten. We werken nauw samen met de politie en het mag dus doorgaan. Het is niet evident om in Londen zoveel wegen af te sluiten."

sporza.beMisschien ook interessant: