Philippe Gilbert geeft in Le Soir voor het eerst zelf uitleg bij zijn keuze voor BMC. Een openhartige Gilbert geeft drie redenen aan waarom hij niet voor het project Omega Pharma-Quick.Step koos. Opvallend: zijn mentor Dirk De Wolf verhuist niet mee.

Philippe Gilbert kon zich bij zijn huidige ploeg, Omega Pharma-Lotto, rustig ontwikkelen tot kopman. Bij Quick-Step zou hij ingehaald worden als een halfgod en daar had hij best wat moeite mee.

"Quick.Step zou mij heel veel verantwoordelijkheid geven, ik zou de absolute nummer 1 zijn. Ergens vond ik dat angstaanjagend, want een seizoen zoals dit zal ik niet elk jaar rijden."

"Beeld je in dat ik in 2012 veel minder of niks win, bijvoorbeeld door een blessure. In een ploeg dat alles op jou zet, is dat heel moeilijk te verteren. Vooral voor de ploegmaats."

"Een tweede reden is dat ik bij de gesprekken met Quick.Step nooit met de grote baas (de Tsjech Bakala, red) heb gesproken."

"Bij BMC praatte ik met Andy Rihs en Jim Ochowicz over het financiële en met John Lelangue over het sportieve. De structuur was klaar en duidelijk. Het was bijzonder professioneel en dat zinde mij."

Tot slot zit de manier waarop hij de fusie van Quick.Step en Omega Pharma moest vernemen, Gilbert hoog. "Omega Pharma gaf een krant de primeur en zei erbij dat ik 1,5 miljoen euro moest kosten als ik wegwou. Zo schonden ze mijn vertrouwen."

Gilbert voelde zich gekwetst. "Ik werd behandeld als een niemendal. De fusie en dat bedrag stond op de voorpagina. Ik vond dat een drukmiddel. Die avond zelf had ik eigenlijk al beslist."

Gilbert zegt dat hij alle ploegen een antwoord stuurde. "Iedereen polste, behalve Euskaltel en Lampre. Voor Lotto heb ik heel veel respect, maar sportief en financieel was het pakket te klein."

"Ik koos voor BMC, omdat het wellicht de beste ploeg van de wereld is. Tijdens de onderhandelingen werd ik niet als een koning behandeld, maar als een neoprof. Die aanpak sloeg aan bij mij."

In het gesprek met Le Soir geeft Gilbert ook mee dat Dirk De Wolf, zijn mentor, niet meegaat naar BMC. Dat is best opvallend en Gilbert neemt geen blad voor de mond.

"Ik heb nochtans voor hem gepleit, maar de balans viel altijd negatief uit. BMC vindt hem te nerveus. Als 9 van de 10 mensen dat zeggen, betekent dat iets."

Gilbert legt ook wat De Wolf betreft alles op tafel. "Omdat wat ik nu zeg, uiteindelijk in Dirks voordeel zal uitdraaien. Het is beter dat hij weet wat ze in het peloton over hem denken."

"Dirk onderhoudt ook te nauwe relaties met enkele journalisten en dat is soms nefast. Maar ik hoop dat we nog zullen samenwerken in de toekomst."

sporza.beMisschien ook interessant: