Sep Vanmarcke is zaterdag met zijn val in het ravijn aan het ergste ontsnapt. Sporza belde de renner een dag later op. "Mentaal was ik van de kaart en het is ongelofelijk dat ik er geen breuken of erger aan heb overgehouden."

"Ik zat in de vlucht met 17 en in die afdaling reed een Lampre-renner voor mij", vertelt Vanmarcke aan Sporza. "Plots kwam er een bocht waarvan je onmogelijk kon inschatten dat hij zo kort zou worden en die Lampre-renner viel. Ik kon hem niet ontwijken en ging over de vangrail."

"Ik ben 40 meter naar beneden gevallen, ben afgeremd door de bomen en ben vlak voor de rivier tot stilstand gekomen. Gelukkig stonden die bomen daar. Toen ik door de lucht ging, dacht ik dat het afgelopen was met mij."

"Met takken hebben ze me naar boven moeten trekken, want anders konden ze me niet bereiken. Toen ik weer op mijn fiets zat, was ik mentaal van de kaart. Ik heb 2 uur geweend van de shock, ik geraakte niet vooruit."

"Op de slotklim zijn (ploegmaat) Andreas Klier en Stijn Devolder bij mij gebleven. Fysiek en mentaal kon ik niet meer. Zij hebben mij naar boven geduwd en daar ben ik hen dankbaar voor."

Vandaag staat er met de Angliru een monster van een beklimming op het menu en uiteraard zijn er ook weer enkele afdalingen

"Ik hoop dat ik er geen angst voor afdalingen aan over heb gehouden. Zaterdag kon ik in de afdalingen bij wijze van spreken een toerist niet volgen. Tegen 30 km/u ging ik naar beneden", vertelt Vanmarcke.

"Ik heb een redelijk goeie nacht achter de rug en hoop dat het ook mentaal weer gaat, want anders kan ik er beter mee stoppen. Veel zin in die Angliru heb ik op dit moment niet, ik zal een uur door de pijngrens moeten gaan. Ik ben stijf en het doet overal pijn, vooral in mijn rug."

Ondanks de angstaanjagende ervaring is de handdoek in de ring gooien geen optie voor Vanmarcke. "De ploegarts en ploegleider zien mij liever afstappen. Maar dit is mijn eerste grote ronde en ik zou heel graag Madrid halen."

sporza.beMisschien ook interessant: