Riccardo Ricco heeft zich wel degelijk zelf in levensgevaar gebracht door een verkeerde bloedtransfusie. Dat is de conclusie van het parket van Modena. Er wacht de (ex-)renner een rechtszaak en een levenslange schorsing.

Riccardo Ricco (27) injecteerde zich begin dit jaar met slecht bewaard bloed, met een ernstige niercrisis tot gevolg. Ricco was in levensgevaar en werd in allerijl afgevoerd.

In het ziekenhuis bekende Ricco de bloedtranfusie tegen de dokters, maar daarna ontkende hij dat weer.

Drie artsen en vijf verpleegkundigen hebben Ricco's bekentenis nu bevestigd, zegt het parket van Modena. Een expert zei ook dat de renner bij de transfusie hulp kreeg. Ricco wacht een burgerlijke rechtszaak en een levenslange schorsing.

Ricco testte tijdens de Tour van 2008 positief op CERA, en werd daarvoor 20 maanden geschorst. De Italiaan vond begin dit jaar onderdak bij Vacansoleil, dat hem na de verkeerde bloedtransfusie weer op straat zette.

Eind mei werd hij opgevist door een continentale ploeg, maar de Italiaanse bond en het Italiaanse Olympische Comité staken daar een stokje voor. Ricco blijft voorlopig geschorst.

sporza.beMisschien ook interessant: