Hoe lastig is de finale van de Ronde? Welke rondjes rijden we nu precies? Tweevoudig Ronde-winnaar Peter Van Petegem geeft ons het antwoord op deze vragen. Samen met Sporza-journalist Tom Vandenbulcke verkende hij de drie hellingen uit de finale van de Ronde: Oude Kwaremont, Paterberg en Hotond.

De Oude Kwaremont moet in totaal drie keer beklommen worden in de "nieuwe" Ronde. "Maar ook het gevecht in de aanloop naar de Kwaremont mag je al niet onderschatten", zegt Van Petegem. "Het is erg belangrijk om vooraan te zitten."

De Oude Kwaremont zelf kun je opdelen in twee grote stukken. "Het eerste deel gaat van de voet tot op het Kwaremontplein. Dit is het langste en lastigste deel van de hele beklimming. De kasseien liggen er bovendien vaak slecht bij", weet Van Petegem.

"Als het droog is, valt de beklimming nog mee. Maar als de kasseien er nat bijliggen, wordt het heel moeilijk. Sowieso kies je best het midden van de weg. Daar liggen de kasseien het minst slecht."

"Eens voorbij het Kwaremontplein bestaat de kunst erin om te schakelen naar het buitenblad en op kracht door te gaan. Het tweede deel ligt er namelijk iets vlakker bij, de kasseien bollen beter. Dit is zeker spek voor de bek van Fabian Cancellara."

Na de Oude Kwaremont volgt telkens de beklimming van de kortere, maar steilere Paterberg.

"Tussen de Oude Kwaremont en de Paterberg zit slechts een viertal kilometer. Recuperatie is enkel mogelijk voor de renners die een goede positie hebben. Zij hoeven geen krachten te verspillen aan remontes", legt Van Petegem uit.

"Je komt met 60 per uur naar beneden en vliegt de bocht van de Paterberg in. Daar moet je bijna vanuit stilstand de helling op. Het is dus zaak om op het juiste moment naar het binnenblad te schakelen."

"De Paterberg is geen helling waar je opvliegt of een demarrage kunt plaatsen. Daarvoor is hij te steil. Goed vooraan zitten en positie blijven behouden is de boodschap."

Tussen de tweede en de derde lus moet ook nog de Hotond beklommen worden.

"De Hotond is een helling die je niet mag onderschatten", benadrukt Van Petegem. "Er wordt amper over gesproken. De Hotond is niet echt steil, maar heeft wel een heel lange aanloop."

"In totaal is het bijna vier kilometer klimmen van de voet tot de top. De aanloop vind ik trouwens lastiger dan de Hotond zelf, op een betonbaan die voor geen meter loopt."

"De renners kunnen deze helling wel gebruiken om een beetje te recupereren, te eten en te drinken. Maar een aanval à la Devolder op de Eikenmolen zou ook kunnen."

sporza.be



Misschien ook interessant: