De Spanjaard Joaquim Rodriguez (Katjoesja) heeft voor het eerst in zijn carrière de Waalse Pijl gewonnen. Hij was op de traditionele sprint op de Muur van Hoei veruit de sterkste. Philippe Gilbert finishte als derde, Vanendert was vierde.

Om het spektakel de hoogte in te jagen, hadden de organisatoren de slotfase van de Waalse Pijl hertekend. Zo werd de Muur van Hoei nog een extra keer beklommen op 30 kilometer van de finish.

Ondanks deze parcourswijziging kregen we een klassiek koersverloop. Een groepje, in dit geval het duo Bellemakers-Roux, mocht zijn sponsor in het zonnetje zetten in de beginfase.

Toen de twee werden ingelopen, begon het niet alleen pijpenstelen te regenen waardoor de wegen gevaarlijk glad werden, het regende ook aanvallen. Katjoesja en Lotto-Belisol zorgden er echter voor dat niemand ver kon wegrijden.

De poging van Hesjedal en Nordhaug was nog het meest verdienstelijk. Ze begonnen met een kleine voorsprong aan de laatste klim van de Muur van Hoei. Maar halverwege werden ze al door de toppers voorbijgesneld.

Joaquim Rodriguez ging van ver aan en sloeg meteen een grote kloof. Gilbert, de titelverdediger, en Vanendert probeerden het nog, maar ze konden hem niet meer bijbenen.

Na twee tweede plaatsen staat Joaquim Rodriguez eindelijk op het hoogste schavotje op de Muur van Hoei. Hij had al gezegd dat hij de "tweede plaatsen beu was". Zijn zege luchtte duidelijk op.

"Dit is een van mijn mooiste zeges, zoniet de mooiste", zei de Katjoesja-Spanjaard. "Ik had gehoopt te winnen en het zag er ook makkelijk uit, maar op het einde deed het toch flink pijn."

"Ik gokte erop om weg te blijven met een vroege aanval op de Muur en dat is gelukt." Rodriguez sprong weg op de plaats waar Gilbert dat vorig jaar deed. "Dat had ik goed onthouden."

"Of ik nu de topfavoriet ben voor Luik zondag? Neen. Er zijn nog veel namen en er komen nog een pak extra kleppers aan de start zondag. Tussen de Gold Race en Hoei is er van alles veranderd en tussen Hoei en Luik zal dat ook het geval zijn."

Bij de vrouwen is Marianne Vos er niet in geslaagd de Waalse Pijl voor de vijfde keer te winnen. De Nederlandse zag in de slotmeters de Amerikaanse Evelyn Stevens voorbijvliegen. De 28-jarige Stevens had eerder dit seizoen de Ronde van Nieuw-Zeeland gewonnen. Linda Villumsen mocht met Stevens en Vos op het podium.

sporza.beMisschien ook interessant: