Klaas Vantornout (Sunweb) heeft voor de eerste keer in zijn carrière een manche in de Superprestige gewonnen. In Gieten, Nederland, klopte Vantornout Bart Wellens na een millimeterspurt. Sven Nys werd derde en blijft leider.

Gieten serveerde een modderig parcours. Het gure weer (smeltende sneeuw) in het noorden van Nederland hielp ook niet. Richard Groenendaal maakte de beste start, maar in de tweede ronde reed Vantornout iedereen uit het wiel.

Erwin Vervecken was dan al niet meer te zien. Hij begon slecht aan de cross en deed nooit mee voor de zege. Wellens en Nys zetten de achtervolging in op Vantornout, maar de Belgische kampioen had niet zijn beste dag. Hij moest afhaken.

Toen Vantornout viel kon Wellens aansluiten. Ze gingen samen naar de finish. Daar was Vantornout iets sneller dan de Fidea-renner. Nys mocht mee naar het podium en blijft leider in de Superprestige, Vantornout is tweede.

Klaas Vantornout was natuurlijk blij met zijn eerste SP-zege. "Dat was het doel vóór het seizoen: een grote race winnen. Daarvoor koers je toch", zegt Vantornout. Bijna ging het nog mis na zijn val. "Ik dacht dat ik in tweeën gebroken was", vertelt Vantornout.

"Ik was het spoor kwijt en knalde met mijn hoofd en schouder hard tegen een paal. Ik was even van mijn melk, maar kon in die laatste ronden zo toch even recupereren en hield zo nog een laatste "cartouche" over voor de sprint. Ik wist vooraf dat ik hier kans maakte. Ik moet het hebben van zo een zware, hellende omlopen", besloot de winnaar.

Bart Wellens had gemengde gevoelens na zijn tweede plaats. "Er zat meer in, ik kwam 10 centimeter te kort", zegt de Fidea-renner. "Dat was die "cartouche" om dat gat dicht te rijden, meestal klop ik Klaas in de sprint."

"Na een mindere derde ronde, zag ik dat Nys naar voren reed. Ik speelde alles of niks en sprong mee. Maar dan kregen we weer het verhaal van Koksijde. Hij wilde niet overpakken, jammer. Ik besloot hem maar uit het wiel te rijden. We zijn twee goeie renners. Ik wil koers laten zien. Op het wiel rijden en speculeren op de laatste ronde, vind ik jammer voor zo een grote kampioen."

Sven Nys blijft leider in de Superprestige met zijn derde plek. "Ik had een mindere dag en reed voor mijn klassement. Ik ben op mijn waarde geklopt. Ik kon de kloof op Klaas niet dichten en ook Bart reed te snel. Ik kon niet overnemen en besloot dan maar mijn eigen koers te rijden." Wellens heeft zijn bedenkingen bij Nys' koersgedrag.

"Ik denk dat Bart een vertekend beeld heeft van hoe ik vandaag was. Misschien praten we er nog over, maar ik ben niet gefrustreerd. Ik reed voor mijn klassement, Bart was beter, punt!", wuifde Nys de kritiek weg.

sporza.beMisschien ook interessant: