Voor Jurgen Van den Broeck is de Ronde van Spanje allerminst een succes geworden. De specialist in het rondewerk gooide zaterdagochtend de handdoek. Uitgeput en gedemoraliseerd.

"Ik heb buik- en maagpijn en voelde me slapjes, het gevolg van een virus dat het team teistert. Het ging niet meer", zegt Van den Broeck in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

"Daarnaast was ik zwaar vermoeid. Ik kwam de voorbije dagen een paar keer afgeleefd over de streep."

"Het was dus beter om te stoppen en mijn lichaam niet te ondermijnen. Maar hoewel ik geen goed klassement meer kon rijden, was het toch een moeilijke beslissing."

Van den Broeck zegt dat hij lessen getrokken heeft uit deze Ronde van Spanje. "De combinatie Tour-Vuelta is wellicht haalbaar, maar niet op de manier waarop ik het dit jaar heb aangepakt."

"Je moet hier fysiek én mentaal topfit aan de start staan, omdat een pak toprenners naar de Vuelta piekt. Joaquim Rodriguez is daar het beste voorbeeld van."

Van den Broeck zet meteen een punt achter 2012. "Ik ben al bezig van de Ronde van de Algarve midden februari. Het is beter dat ik mijn winter niet hypothekeer door nu nog verder te koersen. Eerst
uitzieken en dan de riem er even af."

Lotto-Belisol-ploegleider Herman Frison hoopt dat Van den Broeck inderdaad leert uit wat er fout gelopen is in Spanje. "Van den Broeck wist al lang dat hij ook de Vuelta zou rijden", zegt Frison in Gazet van Antwerpen.

"Hij was er duidelijk niet klaar voor. We legden geen druk op hem wat betreft een klassement of ritzege. Ik vind het gewoon jammer dat hij ons verlaat op een moment dat hij De Clercq en Meersman nog had kunnen helpen. Renners horen te presteren van januari tot half oktober en daar alles voor te doen. Spijtig dat Jurgen dat niet voor elkaar heeft gekregen."

sporza.beMisschien ook interessant: