Joaquim Rodríguez heeft in de Ronde van Spanje ook in de derde bergetappe op rij de aanvallen van Alberto Contador af kunnen slaan.

In de door de Italiaan Dario Cataldo gewonnen zestiende etappe viel Contador vijf keer aan, maar rodetruidrager Rodríguez gaf zoals telkens deze Vuelta geen krimp. Sterker, hij werd derde en pakte zo ook nog vier bonificatieseconden mee.

Met drie bergtoppen als voorafje en een werkelijk verschrikkelijk steile finale als toetje was vooraf al duidelijk dat de slotfase slopend ging worden. Contador wachtte lang, maar toen de Cuitunigru op zijn steilst werd gaf de Spanjaard gas. Bij elke versnelling keek Contador over zijn schouders, maar telkens weer keek hij in de ogen van zijn plaaggeest.

Contador bewaarde zijn ultieme jump tot de finishvlag in zicht was, met nog 500 meter te gaan. Maar Rodríguez wist ook op het genadeloos steile stuk met een stijgingspercentage van 23%)stand te houden. Hij had zelfs nog genoeg energie over om zijn landgenoot op twee seconden (plus vier bonusseconden) te rijden.

Cataldo (Omega Pharma-Quick Step) was in de 183 kilometer lange etappe na vijftig kilometer met de Belg De Gendt (Vacansoleil) weggesprongen. Tandenknarsend en zwaar zuchtend van uitputting kropen zij de Cuitunigru op. Cataldo versnelde op drie kilometer van de meet, viel bijna stil op het steilste stuk, maar hield De Gendt achter zich.

Rabobank-renner Laurens ten Dam kwam als zesde boven en zijn ploegmaat Robert Gesink finishte als achtste.

nos.nlMisschien ook interessant: