Met Johan Museeuw (3) en Peter Van Petegem (2) zaten gisteravond vijf overwinningen van de Ronde van Vlaanderen in Café Corsari. De ex-renners praatten over hun ervaringen met de Ronde, de pijnstiller Tramadol en drinkbussen in de finale.

Museeuw en Van Petegem hoef je de Ronde van Vlaanderen niet te leren kennen. Met hun tonnen ervaring, ook al zag het parcours er in hun tijd anders uit, kennen ze bijna elke kassei en ieder grassprietje.

"Ik ben deze week elke dag in Oudenaarde. Dit is het hart van de Vlaamse Ardennen, hier hoort de finish van de Ronde van Vlaanderen te zijn", zegt Museeuw.

"Natuurlijk kriebelt het nu weer bij mij", vult Van Petegem aan. "In deze periode word ik elke dag over de Ronde aangesproken."

"Ik beleef de Ronde nu natuurlijk wel anders dan vroeger als renner. Zo zal ik de Ronde zondag meemaken als chauffeur van de koersdirecteur."

Museeuw pikt in: "Hier zit een pak ervaring aan tafel. Maar we hebben nooit de kans gekregen om die door te geven. Willen we dat, willen we dat niet? Dat weten we zelf niet, maar er zit wel een pak ervaring."

Van Petegem: "Wat is ervaring? Ik heb ervaring opgedaan door naar bepaalde renners zoals Johan Museeuw te kijken. In de koers moet je alles zelf leren."

Onvermijdelijk kwam tijdens het gesprek het thema valpartijen ook aan bod. Museeuw en Van Petegem weigeren te geloven dat het gebruik van de intussen beruchte pijnstiller Tramadol iets te maken heeft met de vele tuimelpertes.

Museeuw: "Er wordt veel gevallen, maar vroeger werd er ook veel gevallen. Nu zijn er gewoon veel meer camera's die alles veel beter in beeld brengen en waardoor je dus alles kunt zien."

"Er wordt gezegd dat Tramadol daarmee te maken heeft, maar ik denk dat niet. Ik ga het veeleer zoeken bij het harde carbon, de harde frames en de hoge velgen."

Tramadol zou in de drinkbussen gemengd worden om in de slotfase nog eens door de pijngrens te kunnen gaan. Van Petegem: "Ik heb nog nooit gehoord van Tramadol."

"Bestonden die drinkbussen vroeger ook al?", wilde presentator Bart Schols weten. Van Petegem keek met een vragende blik naar Museeuw.

Museeuw: "Ja, waarom niet? Die producten staan niet op de dopinglijst. Ze zijn niet verboden." Waarna een ludiek filmpje volgde: Museeuw tegen Van Petegem op de Koppenberg, met commentaar vanuit een busje van Marc Coucke.

sporza.beMisschien ook interessant: