Zondag heeft Tom Boonen opnieuw een afspraak met de geschiedenis in Parijs-Roubaix. De kopman van OPQS kan als eerste een vijfde kassei in zijn trofeeënkast zetten. "Ik heb er alles voor gedaan en ik zal zondag goed zijn", zegt Boonen.

In de Ronde kon Boonen nog niet meedingen voor de prijzen, maar hij blaakt van vertrouwen voor de kasseiklassieker. "Ik heb er alles voor gedaan. De laatste weken zijn niet perfect verlopen, maar sinds Gent-Wevelgem heb ik weer het gevoel dat het er in zit. Met de hakken over de sloot, maar ik zal wel goed zijn zondag."

"Vooral sinds de Ronde heb ik dat gevoel. Het laatste halfuur was nog niet zoals het moest zijn, maar ik heb toch bijna die zes uur gehaald."

"Fysiek had ik ook geen probleem, ik moest vooral die klap verwerken (Boonens vriendin had een miskraam, red). Stelselmatig komt alles nu weer terug."

In de Ronde heeft Boonen de tegenstand gemonsterd. "Vanmarcke fietste erg sterk. Cancellara ook, maar niet zo outstanding als vorig jaar. Ze zijn dus te pakken."

Als blok maakte Omega Pharma-Quick Step indruk in de Ronde, al bleef het met lege handen achter. "Wij hebben een heel sterke ploeg, maar dat betekent ook dat het allemaal op onze schouders terechtkomt."

"Kijk maar naar de voorbije week. Met vier man op kop rijden is wel mooi, maar dan moet het ook goed uitdraaien. Anders krijgen we weer de rekening gepresenteerd en finishen we op de vierde plaats, terwijl er maar één plaats telt. Een klassieker win je of verlies je. Dan rijd je niet als tweede of derde over de streep. Dat was dus niet goed."

"We rijden allemaal goed, het zou dus spijtig zijn als we geen monument winnen. Dat komt allemaal niet op afspraak. We staan er wel om het af te maken. Hopelijk kan ik de rol van afwerker op mij nemen."

Opmerkelijk: Boonen is nog nooit lekgereden in Parijs-Roubaix. "En dat in 14 edities: 3 bij de beloften en 11 bij de profs. En ook op training niet. Lap, nu ga ik zeker lekrijden. Waarom vraag je dat nu?", antwoordt Boonen al lachend op de vraag van onze reporter.

Wat is Boonens recept? "Ik zal kunnen fietsen zeker? Ontspannen rijden op de kasseien, goed de rijlijnen volgen en het overzicht behouden. Renners die verkrampt zitten, zijn de mannen die lek rijden."

En als Tom Boonen zondag alleen recordhouder wordt in Roubaix? "Dan zal ik niet stoppen, zeker niet. Ik doe er minstens nog een jaar bij. Het zou mijn carrière wel in een ander daglicht stellen. En mijn carrière is al fenomenaal. De vijfde keer zou mijn carrière nog één niveau hoger tillen. Het is een van mijn laatste doelen, samen met de Ronde van Vlaanderen. Die was nu iets minder, maar in Roubaix zou het wel eens kunnen."

Sowieso heeft Boonen een boontje voor de kasseiklassieker. "Ik heb twee of drie favoriete wedstrijden en Parijs-Roubaix is daar een van. Het is de wedstrijd waar ik de eerste keer mijn neus aan het venster stak. Eerst bij de beloften, daarna bij de profs (in 2002 reed Boonen op zijn 21e naar de derde plaats, red)."

"Dat schept een band. Ik was vertrokken voor de rest van mijn carrière. Ik wist snel: "Ik kan dat goed en zal goed presteren in Parijs-Roubaix." Dat is altijd zo gebleven. Eens ik op de kasseien rijd, amuseer ik me."

sporza.beMisschien ook interessant: