De Nederlander Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) heeft Parijs-Roubaix gewonnen. Hij glipte in de slotfase weg uit de groep van de favorieten. John Degenkolb werd tweede, Fabian Cancellara stond nog mee op het podium.

Acht vluchters, met de Belgen Dehaes, De Troyer en Boucher, begonnen met een bonus van meer dan 4 minuten aan het gevreesde Bos, waar de toppers nog niet uithaalden.

Op de stenen van Orchies, op meer dan 60 km van Roubaix, ontplofte Boonen. Hij kreeg na wat vijven en zessen o.a. Hushovd, Thomas en De Backer mee. Maar ze werkten niet van harte mee.

Een ontstemde Boonen wond zich meermaals op, omdat hij z'n plannetje in duigen zag vallen. De luitenanten van Cancellara en Vanmarcke hielden Boonen binnen schot.

Camphin-en-Pévèle luidde de finale in. Vanuit de achtergrond reed Sagan naar voren. Hij begon met wat voorsprong aan de cruciale strook van Carrefour de l'Arbre, waar Boonen werd opgehouden.

Vanmarcke en Cancellara reden met Degenkolb en Stybar naar Sagan, waardoor we me vijf kopstukken naar de heilige piste van Roubaix leken te stormen. Maar na de zware kasseistroken vielen de vijf leiders volledig stil.

Zo kwamen op 8 km van de finish alle toppers samen: 11 renners (met daarbij de verrassende Wiggins!) leken op weg om samen naar de wielerbaan te rijden. Maar daar dacht een iemand anders over: Niki Terpstra.

De Nederlander sprong weg uit de groep, waar het meteen stroef liep en ploegmaten Boonen en Stybar zijn voorsprong konden verdedigen.

Terpstra werd onder luid applaus verwelkomd op de piste en bezorgde Omega Pharma-Quick Step dan toch die grote klassieke zege.

sporza.beMisschien ook interessant: