Enkele Belgen, zoals Greg Van Avermaet en Jan Bakelants, lijken de Tour goed te verteren. Kunnen ze daar in het najaar van profiteren en wat zijn hun plannen?

Greg Van Avermaet toonde zich gisteren zowaar in een bergrit. "Ik geef de moed nog niet op. Ik zal het zeker nog proberen, zelfs in de laatste rit in Parijs. Een zege zou een mooie bekroning zijn."

"Ik ben wel kapot, maar ik ben misschien bij de beteren van de slechten", zegt Van Avermaet, die daar na de Tour de vruchten van hoopt te plukken.

"Met deze conditie kan ik ver komen in de Clasica San Sebastian (zaterdag na de Tour). Ik was er al eens derde, dus die koers ligt mij. Al is de vorige keer de combinatie Tour-San Sebastian mij niet goed bevallen."

Verderop in het seizoen is er nog het WK. "Daar wil ik goed zijn. Normaal gezien rijd ik Plouay, Quebec en Montreal, maar ik zou graag nog meer rijden vlak voor het WK, dus ik twijfel nog wat."

Zal Van Avermaet het kopmanschap opeisen? "Ik denk het wel. Of toch minstens een beschermde rol. Maar het is aan Carlo (Bomans) om dat te beslissen."

Ook Jan Bakelants geeft nog een frisse indruk in de derde Tourweek. "Ik was vorig jaar elfde in San Sebastian. Zoiets moet nu ook weer kunnen", denkt hij.

"In het tweede seizoensdeel is het WK belangrijk, maar ik weet nog niet of ik erbij zal zijn. We rijden niet zo veel op het einde van het seizoen. Ik zal wellicht wel de wedstrijden in Canada rijden."

"Ik kan me beter op de vijf dagen Tour die me nog resten concentreren dan op de vijf wedstrijden die ik nog zal rijden in het najaar."

Bakelants heeft nog geen contract voor volgend seizoen. Zorgt dat niet voor onrust? "Er is nog geen nieuws over de contractbesprekingen, maar ik denk dat het wel zal loslopen."

Voor Jurgen Van den Broeck eindigt het seizoen vaak met de Tour, al breit hij er soms een verlengstuk aan in de Tour. Weet hij nu al hoe zijn najaar eruit ziet? "Nee, ik stel nooit een doel in het najaar. Ik moet eerst goed genezen en dan bekijken we wat het beste is."

"Het WK? Ik weet niet of het parcours nu lastig is of niet, ik hoor verschillende dingen. Het zal van de bondscoach afhangen. We hebben in ieder geval nog geen contact gehad."

sporza.beMisschien ook interessant: