Het parcours van de Ronde van Vlaanderen editie 2015 is vandaag bekendgemaakt. De Tiegemberg en de Berendries maken hun intrede. Zo zal de 99e Ronde 19 in plaats van 17 hellingen tellen. De Koppenberg vormt net als vorig jaar "de poort naar de finale".

De Ronde vindt volgend jaar plaats op zondag 5 april. De start is traditiegetrouw in Brugge en na een doortocht in het centrum van Kortrijk en Zwevegem wordt koers gezet richting Vlaamse Ardennen.

Na 100 kilometer volgt de eerste passage door Oudenaarde. "De hoofdstad van de Vlaamse Ardennen heeft de voorbije jaren zijn meerwaarde als aankomstplaats bewezen", zegt de organisatie.

"Het bijgeschaafde parcours zorgde vorig jaar al voor een beklijvend koersverloop. De lange vlakke stukken in de laatste 100 kilometer werden geschrapt."

"In de laatste 150 kilometer lag maximaal 12 kilometer tussen de verschillende kasseistroken en hellingen, waardoor het moeilijker werd om de koers te controleren. Op die weg gaan we door. Het tempo van de laatste 150 kilometer blijft hetzelfde."

In vergelijking met vorig jaar komen er wel twee hellingen bij. De Tiegemberg mag na 87 kilometer de spits afbijten en wordt de eerste helling die de renners voor de wielen geschoven krijgen.

De Berendries, de achtste helling van de dag, maakt na twee jaar afwezigheid door wegwerkzaamheden zijn rentree en wordt ingepast tussen de Leberg en de Valkenberg.

De Koppenberg is opnieuw "de poort naar de finale". Vanaf daar is het nog 45 kilometer tot de finish. Na de Koppenberg volgen de Steenbeekdries (op 39 km), Taaienberg (op 37 km), Kruisberg (op 28 km), Oude Kwaremont (op 17 km) en Paterberg (op 13 km).

"Die snelle opeenvolging zorgt hopelijk opnieuw voor vuurwerk, waarbij elke helling de scherprechter van deze editie kan worden."

De drie beklimmingen van de Oude Kwaremont en de twee doortochten op de Paterberg vormen opnieuw het zwaartepunt van de Ronde. De Oude Kwaremont is de tweede helling van de dag na 112 kilometer, de 12de na 210 kilometer en de op één na laatste na 243 kilometer. De Paterberg wordt twee keer beklommen. Het is de 13e helling na 208 kilometer en de 19de (en laatste helling) op 13 kilometer van de aankomst.

Volgend jaar zijn er opnieuw vijf publieksdorpen: op de Oude Kwaremont, Paterberg, Kruisberg, Koppenberg en aan de aankomst in Oudenaarde. "We willen het de supporters zo aangenaam mogelijk maken met shuttlediensten, grote schermen, voldoende sanitair en gevarieerde catering", zegt Flanders Classics.

Zwevegem is aangewezen als "Dorp van de Ronde 2015". De keuze voor de West-Vlaamse gemeente is een eerbetoon aan Macel Kint, bijgenaamd de "Zwarte Arend'. Kint won "de Ronde van Vlaanderen bij de onafhankelijken" in 1935, precies 80 jaar geleden. Kint werd in 1938 in Valkenburg wereldkampioen op de weg en mocht door de Tweede Wereldoorlog acht jaar lang rondrijden in de regenboogtrui.

Foto: Sofie Coucke

sporza.beMisschien ook interessant: