Davide Formolo (Cannondale-Garmin) heeft de vierde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan was de sterkste vluchter in een zeer boeiende etappe, waarin het peloton volop oorlog maakte. Simon Clarke (Orica-GreenEdge) is de nieuwe leider. Jurgen Van den Broeck verloor een half minuutje op Contador, Aru en Porte.

Meteen na het startschot probeerde de ene renner na de andere weg te rijden uit het peloton. Na wat schermutselingen ontstond een omvangrijke kopgroep van 27 renners, met daarbij Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Davide Formolo, Roman Kreuziger en Franco Pellizotti.

Het peloton leek een snipperdag te nemen en de vluchters bouwden hun voorsprong uit tot 11 minuten. De ritwinnaar leek dus voorin te zitten, maar de samenwerking was ver zoek bij de 27. Er werd voortdurend gedemarreerd en de koerssituatie veranderde dan ook van minuut tot minuut.

Op 50 kilometer van de streep ontbond Fabio Aru in het peloton zijn Astana-duivels. Door het beukwerk van de Kazakken werd het peloton gedecimeerd. Alberto Contador, Richie Porte, Rigoberto Uran en Jurgen Van den Broeck waren nog mee, roze trui Michael Matthews moest lossen.

De voorsprong van de kopgroep slonk zienderogen. Op de laatste klim, de Biassa, prikte Aru even. Hij kreeg Contador, Porte en Van den Broeck mee en samen kwamen ze bij de groep-Monfort. Uran was er niet meer bij. Even later moesten onze landgenoten afhaken, Van den Broeck verloor een halve minuut op Contador, Aru en Porte.

Even daarvoor, aan de voet van de Biassa, was Davide Formolo weggereden uit de kopgroep. De jonge renner van Cannondale-Garmin keek niet achterom en reed solo naar zijn eerste overwinning bij de profs.

22 seconden later won Clarke de sprint om de tweede plaats. De Australiër van Orica-GreenEdge neemt de leiderstrui over van kamergenoot Matthews, die minuten verloor.

sporza.beMisschien ook interessant: