Jurgen Van den Broeck verloor gisteren in de vierde rit 42 seconden op Giro-favorieten Contador en Aru. Krampen deden hem en ploegmaat Monfort de das om op de laatste beklimming. "Maar ik ben blij dat ik niet lig te stoempen op die fiets."

"Toen Aru een tweede keer ging op dat laatste bergje, ontplofte ik op 200 meter van de top", vertelt Van den Broeck in Het Nieuwsblad. "Ik zat de eerste keer niet direct in zijn wiel omdat er een motor van de Italiaanse televisie tussen ons zat. Ik had het wiel van Rigoberto Uran gekozen, maar dat was blijkbaar niet het goede."

Toch maakt de renner van Lotto-Soudal zich geen zorgen om het tijdverlies. "Ik vind het plezant dat ik opnieuw een soepele tred heb bij het klimmen en dat ik niet ligt te stoempen op die fiets."

"De koersontwikkeling was niet te begrijpen. Volgens mij hebben een aantal ploegen toch heel zwaar gegokt. Ik begreep bijvoorbeeld niet waarom Astana pas op 50 kilometer van het einde begon te rijden. Het was toch Kreuziger (Tinkoff-Saxo) die voorin reed in die grote groep."

"Hier kan elke dag iets gebeuren, je zit geen seconde op je gemak. Het wordt nog plezant in deze Giro. Op het einde had ik krampen en ik hoorde van Monfort hetzelfde. Onderweg hadden we in deze jeugdkoers gewoon geen tijd om fatsoenlijk te eten en te drinken."

Maxime Monfort was mee met de grote vlucht van 27 renners. "Dat was niet gepland, maar ik zag dat een grote groep wegreed", vertelt Monfort op de website van Lotto-Soudal. "In zo'n omvangrijke vlucht verbruik je niet meer energie dan in het peloton, dus ben ik meegeschoven."

"Maar er was voorin geen organisatie. Er waren voortdurend aanvallen en een aantal renners werkte niet mee. Ik raakte in een achtervolgende groep en moest achtervolgen, dat vergde veel energie."

"Ik geloofde in mijn kansen voor de ritzege toen we met een aantal renners, onder wie ook de latere winnaar Formolo, wegreden. Maar anderen keerden terug. En op het einde van de rit had ik krampen."

Monfort vindt het ongelooflijk dat het algemene klassement al zo door elkaar ligt na vier ritten. "We hebben nog geen zware beklimmingen gehad. Vandaag staat de eerste aankomst bergop op het programma. Dat is op papier geen zware klim, maar in deze Giro weet je nooit."

sporza.beMisschien ook interessant: