Frantisek Rabon heeft verrassend de proloog gewonnen over 3,1 kilometer in de Ronde van Romandië (ProTour). De 25-jarige Tsjech van Team Columbia verraste in Lausanne zichzelf en de favorieten Cavendish en Cancellara.

Cavendish was vorig jaar de beste in de korte openingstijdrit in Zwitserland. De winnaar van Milaan-Sanremo finishte nu achterop in het veld, Cancellara moest in eigen land vrede nemen met de elfde plaats.

Frantisek Rabon liet het niet aan zijn hart komen en zette de snelste tijd neer: 3'44"56 over 3,1 kilometer. Sandy Casar, op 2 seconden, en Alejandro Valverde, op 3 seconden, beten hun tanden stuk op zijn tijd.

Rabon is Tsjechisch tijdritkampioen en won dit jaar al de proloog in Murcia, maar toch was hij verrast. "Iedereen sprak vooraf van Cavendish en Cancellara. Ik geloof in mijzelf, maar ik dacht dat Cancellara zou winnen. Eerlijk gezegd wilde ik een plaats in de top 10, ik ben dan ook verbaasd door de winst. Woensdag wachten al enkele cols, maar ik wil mijn gele trui verdedigen."

sporza.beMisschien ook interessant: