Ivan Basso, een van de favorieten in de Giro, heeft zich maandag verontschuldigd voor het protest van het peloton in de rit in Milaan. De renners vonden het parcours te gevaarlijk. "Maar het was niet aan mij om te beslissen", zegt de renner van Liquigas.

Tijdens de etappe in Milaan hield het peloton stil en nam Danilo Di Luca het woord. Hij hield een pleidooi voor meer veiligheid en "hoopte dat het publiek de renners zou begrijpen".

Niet iedereen ging echter akkoord met de protestactie die gedragen werd door roze trui Danilo Di Luca en gesteund door Lance Armstrong. "Niemand is schuldig aan wat gebeurd is. We moeten sorry zeggen aan de wielerfans en voortdoen", zei Basso.

"Ik denk dat iedereen eens in de spiegel moet kijken. Soms is de nervositeit zo groot dat je beslissingen neemt die niet juist blijken. Maar het peloton is morgen weer klaar voor spektakel."

"Maar het was ook niet aan mij om zo'n beslissing te nemen", zegt Basso nog. "Ik ben twee jaar weggeweest uit het peloton. Dat was een moeilijke periode en nu wil ik iets terug doen voor de sport."

sporza.beMisschien ook interessant: