Tourwinnaar Carlos Sastre heeft in de 16e rit wat van zijn achterstand goedgemaakt op rozetruidrager Denis Mensjov. De Spanjaard had op de top van de Monte Petrano 21 seconden voorsprong op de Rus.

Alsof het profiel van deze 16e etappe, met negen beklimmingen, nog niet genoeg was om de renners schrik aan te jagen, deed de zon ook nog eens haar duit in het zakje.
Jaroslav Popovitsj, Damiano Cunego, Michele Scarponi en Gabriele Bosisio waren de laatste overlevers van een uitgebreide vluchtersgroep.

Op de slotklim liet Popovitsj zijn metgezellen achter zich. De Oekraïner van Astana stak een hand uit naar de ritzege, maar dat was buiten de favorieten gerekend.

Op de Monte Petrano ontplofte het al snel en zo was Popovitsj een vogel voor de kat. Sastre bleek uiteindelijk over de beste klimmersbenen te beschikken.

Mensjov, Di Luca en Basso konden de schade beperken. Leipheimer verloor wel veel tijd en tuimelt uit de top drie. Ook wittetruidrager Thomas Lövkvist zakte door het ijs, waardoor onze landgenoot Kevin Seeldraeyers nu de beste jongere is.

sporza.beMisschien ook interessant: