Philippe Gilbert heeft de 20e rit in de Giro gewonnen. Hij bleef in een beklemmende eindfase de Fransman Thomas Voeckler voor. De Rus Denis Mensjov blijft in het roze. Het is de eerste Belgische ritzege sinds die van Rik Verbrugghe drie jaar geleden.

Geen enkele vlucht in de vlakke etappe was een succesvol einde beschoren tot er een massaspurt leek aan te komen. Maar Gilbert had het daar zo niet op begrepen en versnelde twee kilometer voor de streep uit het peloton.

Even kon Voeckler meegaan met Gilbert, maar de Fransman ging er in de laatste meters af.

Gilbert, drie weken onzichtbaar in Italië, zette door en won. Voor de Belg is het de eerste overwinning van het seizoen.

Denis Mensjov sprokkelde twee bonificatieseconden in een tussenspurt, Di Luca volgt nu op 20 seconden van de Rus.

De Ronde van Italië was geen vetpot voor Philippe Gilbert, tot nu dus. "Ik wilde het shirt van Silence zaterdag toch eens laten zien", sprak de Belg.

"Het was een zeer zware Giro, eigenlijk was ik alleen in deze rit goed", zei Gilbert.

"Daarom probeerde ik nog eens weg te springen, ik had veel vertrouwen. Voeckler klampte zich nog vast in mijn wiel, maar nam niet over. Ik keek naar zijn gezicht en zag dat hij dat niet goed was. Ik zette nog een tandje bij en pakte de zege."

"Het is mijn eerste zege in een grote ronde, dit is heel speciaal. Nu mik ik op het BK, dat ook lastig wordt. Eerst rijd ik de Delta Ronde en Elektrotoer", besloot Gilbert.

sporza.beMisschien ook interessant: