De Amerikaan Tyler Farrar (Garmin) heeft zijn derde ritzege behaald in de Benelux Tour. De leider was in een massaspurt net sneller dan Edvald Boasson Hagen en Francesco Gavazzi. Greg Van Avermaet was vierde in de koninginnenrit.

In de vierde rit moest het peloton in de rit van 221 kilometer van Hasselt naar Libramont over negen Ardense hellingen. Dat parcours schrikte de renners niet af, want het peloton reed meer dan 48 kilometer in het eerste wedstrijduur.

Er was volop koers, met tal van ontsnappingen in de laatste 50 kilometer. Vooral Sylvain Chavanel was erg actief. De Fransman kwam met Bandiera en Nuyens voorop. Nuyens ging nog solo, maar op 8 kilometer van de finish was alles weer samen.

Van Avermaet begon sterk aan de massaspurt, maar Farrar nam over en kon Boasson Hagen nog net afhouden. De Amerikaan en de Noor keken naar elkaar, maar de fotofinish maakte duidelijk dat Farrar naar het podium mocht.

In de stand vergroot Farrar zijn voorsprong op Tom Boonen, die ook in het peloton zat, maar niet meespurtte.

Zondag krijgen de renners in een mini-versie van de Amstel Gold Race 16 hellingen voorgeschoteld.
Tyler Farrar eindigde voor de vijfde keer in de top twee in de Benelux Tour. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit is een totale verrassing", zei hij aan Sporza.

"Ik begon aan de rit met de gedachte dat ik mijn trui zeker zou verliezen, laat staan dat ik zou winnen. Maar in de eerste 160 kilometer had ik een goed gevoel en de laatste hellingen waren wel moeilijk, maar niet te stijl."

"Ik zag dat er nog teammaats rond mij zaten en vroeg hen om voor een massaspurt te rijden. Deze aankomst bergop, 500 meter aan minder dan 5%, is wel de limiet voor mij. Ik voelde dat Boasson Hagen kwam opzetten, maar ik was nog net snel genoeg. Na de finish wist ik wel niet zeker of ik wel gewonnen had. Ik moest het toch even navragen."

"Ik zal nu alles doen om de race te winnen", besloot de Garmin-renner.

sporza.beMisschien ook interessant: