Lars Bak heeft de vijfde rit in de Benelux Tour gewonnen. De 29-jarige Deen van Team Saxobank sprong in de laatste kilometers weg uit een kopgroepje van favorieten en kwam alleen aan in Sittard. Op enkele tellen spurtte Edvald Boasson Hagen naar de tweede plaats. De Noor van Columbia is de nieuwe leider.

De renners moesten gedeeltelijk over het parcours van de Amstel Gold Race, en kregen 16 hellingen voor de wielen geschoven, waaronder twee keer de Cauberg.

Al na twee kilometer trokken de Spanjaard De Lis, de Fransman Deroo en de Nederlander Jens Mouris in de aanval. Zij kregen een maximale voorsprong van 17 minuten.
Team Columbia vond het dan welletjes in het peloton en zette de achtervolging in. Op 85 km van de streep trokken Nuyens en Rabobank door op de Eyserbosweg.

Een groepje van 15 mooie namen reed weg, met onder meer Chavanel, Boasson Hagen, Rogers, Bak, Nibali en de Belgen Monfort, Van Goolen, Van Avermaet, Vansummeren en Van den Broeck.

Met nog 45 kilometer voor de boeg haalden de vijftien de drie vroege vluchters bij. Het Garmin van leider Farrar trok dan de kaart Wiggins, Farrar zette zich mee op kop van het peloton en de achterstand slonk tot 16 seconden.

Het sein voor Chavanal en Vansummeren om nog eens te demarreren. Chavanel probeerde nog een tweede keer, maar vergeefs. Baks tweede poging was wel de goede. Nibali probeerde nog naar hem toe te rijden, maar de Italiaan viel.

Bak moest knokken tot op de streep en hield net twee seconden over. Boasson Hagen reed de Amerikaan Farrar, die in het peloton op een kleine halve minuut strandde, uit de leiderstrui.Misschien ook interessant: