Terwijl zijn concurrenten in Hoogstraten reden bouwt Bart Wellens de training weer op. In september viel hij uit met het CMV-virus. Op 12 december wil de Telenet-Fidea-man terugkeren in de veldrit in Essen. Sportweekend volgde Wellens op training. "Ik heb geen ambities meer voor dit seizoen. Op dit moment is terugkeren het allerbelangrijkste", zegt Wellens.

"Het is raar. Ik lijd niet. Ik train mijn basis en kom niet boven de 30 km/u. Ik recupereer wel nog niet, want mijn hartslag is na een training nog 120", vertelt Bart Wellens in Sportweekend.

"Ik mag trouwens niet hoger dan 145 gaan. Bij een brug of wat wind zakt mijn tempo enorm. Het is soms wel ambetant. Je wil harder, maar je mag niet. Ik moet luisteren, anders wordt het misschien niets."

"Voor dit seizoen heb ik geen ambities meer. Ik wil gewoon
terugkeren op het hoogste niveau. Maar dat zal moeilijk zijn. Dat leerde ik uit mijn laatste inspanningstest."

"Ik wil weer mannen als Stybar, Albert en Nys kunnen bekampen. Als ik dat kan, kan ik misschien doelen stellen. Maar terugkeren is nu het belangrijkste", verduidelijkt de tweevoudige wereldkampioen.

Bart Wellens is 31 jaar. Heeft hij na het slechte nieuws aan stoppen gedacht? "Neen. Maar in de laatste week voor het seizoen heb ik drie à vier keer aan de dokter gezegd: "Als ik met dit gevoel moet voortdoen, dan stop ik."

"Nu ben ik ervan overtuigd dat er nog hele mooie dingen gaan komen. Ik ben eventjes weer met de voeten op de grond gezet. Je weet weer hoe hard je moet werken om ergens te geraken."

Kan hij ooit weer top worden? "Daar ben ik zeker van! Dit is een verloren jaar.Ik trainde acht maanden voor deze winter. Ik verloor alles. In een paar weken je seizoen redden, dat gaat niet. Ik ben al meer bezig met volgend seizoen."

"Door het vijf weken enorm te missen heb ik ingezien, dat ik het heel graag doe. Ik ga nog mooie dingen laten zien", klinkt Wellens overtuigend.

In zijn topjaren 2003 en 2004 werd Bart Wellens wereldkampioen in Monopoli en Ponchâteau. Sommige waarnemers vinden dat hij daarna nooit meer de absolute top heeft gehaald.

"Het nadeel voor Bart Wellens is dat Sven Nys er was", reageert hij daarop. "Van de honderd races die we samen reden, werd ik misschien tachtig keer tweede achter Nys."

"Topsport gaat over winnen en verliezen. Spijtig genoeg was ik altijd tweede. Maar dat steekt zeker niet. Een generatie wordt gemaakt door winnaars en verliezers. Samen met Nys heb ik de cross heel groot gemaakt. En ik heb al veel generaties overleefd", zegt de 32-jarige Wellens.

Wellens is zaterdag op een tiendaagse stage getrokken naar Mallorca, op eigen initiatief. Van 30 november tot 11 december volgt er nog een tweede stage in Spanje, in Valencia. Daags nadien wil Wellens zijn rentree maken in de Gazet van Antwerpen-cross in Essen.

sporza.beMisschien ook interessant: