Bart Wellens maakt zich geen illusies: hij zal zondag geen Belgisch kampioen worden. "Ik zie het als een goeie training", zegt de renner van Telenet-Fidea. Zijn ploegmaat Pauwels hoopt wel op meer. "Ik heb getraind met het oog op dit BK." Tom Meeusen kan een outsider worden, maar hijzelf blaast niet hoog van de toren. "Er wordt te veel van mij verwacht."Als we het over het BK zondag in Oostmalle hebben, valt de naam Bart Wellens bijna nooit. "Daar zit ik niet mee", zegt Wellens. "Ik vind dat normaal."

"Het BK kon mijn eerste piek dit seizoen worden, maar dat is het dus niet. De laatste twee weken heb ik niet die stijgende lijn gekend die verwacht was." Wellens miste een groot deel van het seizoen met het cytomegalievirus.

"Maar dit wil ook zeggen dat ik nog kan verbeteren en daarom heb ik de jongste dagen hard getraind, met het oog op het WK, dat drie weken na het BK volgt."

"Zondag wil ik een superknecht zijn voor mijn ploegmaats Meeusen en Pauwels. Ik zie het ook als een goeie training."

Wellens is een maand aan het crossen. Wat is zijn conclusie? "Dat terugkeren heel moeilijk is en dat de start van de cross tegenwoordig het zwaartepunt is."

Wie verwacht Wellens zondag dan wel op het hoogste schavotje? "Er zijn er twee die het verdienen: Albert en Nys. Maar deze omloop is totaal niet geschikt voor Albert, die nochtans supersterk rijdt."

"Nys zal misschien wel winnen, maar als er één is die hem kan kloppen, is het Tom Meeusen. Ik probeer het wel niet te veel tegen Tom te zeggen. Technisch is Meeusen zelfs beter, maar Nys heeft uiteraard meer kracht en ervaring."

Bart Wellens schuift zijn ploegmaat Tom Meeusen naar voren als een gevaarlijke klant voor Nys en Albert. Maar de piepjonge prof houdt zelf de boot nog af.

"Ik vind dat de mensen te veel van mij verwachten", zegt het opkomende talent. "Het BK is een ander niveau dan de crossen waarin ik tot nu toe mijn ereplaatsen heb behaald."

"Uiteraard pleziert de belangstelling me wel, al maakt het me ook een beetje bang. Stel je eens voor dat ik erin zou slagen om zondag te winnen. Wat dan?"

"Ik zou enkele weken intens gelukkig zijn, maar daarna zouden misschien mijn ongelukkigste maanden volgen, want zo'n trui verdedigen is niet min. Zo'n trui weegt zo goed als zeker te zwaar."

"Ik ben de enige Belg die Nys en Albert dit seizoen heeft kunnen kloppen", zegt Kevin Pauwels dan weer. "In principe maak ik aanspraak op een podiumplaats, maar zo werkt het natuurlijk niet."

"Ik heb met Marc Herremans wel getraind met het oog op het BK. Als ik goed ben, zal ik zeker proberen om weg te rijden zoals ik in Zolder heb gedaan. Maar naar mijn oordeel zijn het toch Nys en Albert die de koers hard moeten maken. Zij moeten er voor zorgen dat zo weinig mogelijk mensen hen kunnen volgen."

"Ik zet Nys op de eerste plaats, omdat ik hem in de laatste ronde bekwaam acht om weg te rijden op het technische stuk dicht bij de finish", besluit Pauwels. "Maar ik twijfel er niet aan dat ook Sven Vanthourenhout en Meeusen heel goed zullen zijn."

sporza.beMisschien ook interessant: